Hyvä arki ?

Syksyn tullessa on taas aika palata arkirutiineihin ja työn sekä opiskeluiden pariin. Lomalta paluu arkimoodiin voi tuntua aluksi hyvin vaikealle, mutta itse toisaalta pidän myös siitä, että päivät on rytmitetty sekä aikataulutettu. Arkiviikon jälkeen on myös mukava odottaa perjantaita ja viikonloppua, jolloin saa levähtää hyvällä omatunnolla.

Mistä sitten hyvä arki koostuu?

Itse viihdyn arjessa, joka on tasapainoinen sekä mielekäs. Aamu- ja iltapäivät täyttyvät työllä/opiskelulla, jolloin pääsee käärimään hihat ja haastamaan itseään aktiivisella tekemisellä. Illalla taas on tarpeeksi aikaa urheilulle, kokkaukselle sekä sohvalla oleskelulle samalla kun tv:stä voi katsoa omia lempisarjoja. Kun työn ja vapaa-ajan tasapaino on kohdillaan, riittää voimavarat hyvin ja satunnaiset kiirepiikit eivät tunnu ylitsepääsemättömiltä.

Kun aika loppuu

Aina kumminkaan oma arkemme ei ole ollut läheskään niin seesteistä, miltä se nyt saattaa vaikuttaa. Omat opiskeluni työn ohessa 1,5 vuoden ajan olivat hyvinkin raskaita, jolloin minuuttiaikataulu – sanan todellisessa merkityksessä – selveni itselle. Viikonloppuina koulutöitä tuli tehtyä lauantaina kuin myös sunnuntainakin työmäärästä riippuen 3-6 tuntia per päivä. Siinä jäi täysin kokkaukset ja kotityöt toisen vastuulle, ja lenkit töiden jälkeen ennen luentoa olivat kirjaimellisesti kelloa vastaan juoksemista. Kun olo on aina väsähtänyt ja puntarissa on esseen kirjoitus ja ystävät, voi tilanne käydä hyvin kuormittavaksi.

Voi olla hyvä pohtia, eikö omaa arkea voi todella pyörittää millään muulla tavalla, tai saisiko siihen millään keinon helpotusta jos ja kun lähipiiristä alkaa kuulumaan usein toteamuksia:

”Miten jaksat?”, ”Miten sinulla on aikaa kaikkeen?”, ”En kyllä itse pystyisi…”

ja samalla mietit itseksesi:

”Eihän tässä ole vaihtoehtoja!”, ”Pakko tässä on jaksaa”, ”Mitä muutakaan voin tehdä?”, ”Tälläistä tämä arki nyt vain on”, ”Ei tuo toinen ymmärrä mitä oikea kiire on…”

IMG_0526_Fotor

Mistä jaksamista arkeen?

  • Aikataulutus. Arjen ollessa täpötäynnä on aikataulutuksella todella iso rooli ja sen noudattaminen onnistumisen kannalta elintärkeää. Aikataulusta lipsumiset voivat johtaa dominopalikka-efektiin, ja silloin onkin jo aivan liikaa tehtävää suhteutettuna olemassa olevaan aikaan. Tällöin kiire ja stressi voivat viedä voiton ja luovuttaminen on lähellä.  Ajoittainen kiire ei toki ole aina huonosta, mutta ainakin itselle täytyy olla selvillä, kuinka pitkään erityisen kiireinen ajanjakso on tulossa – olipa se sitten viikkoja, kuukausia tai vuosia. Tieto siitä, että arki tulee helpottumaan taas jossain vaiheessa auttaa itsessään jaksamaan.

 

  • Ruokatottumukset. Omasta hyvinvoinnista täytyy pitää erityisen hyvää huolta, ja itse pyrin kiinnittämään huomiota mm. ruokaan -> että se on tarpeeksi ravintorikasta ja laadukasta. Viime vuosina olemme myös nostaneet entistä enemmän kasviksia ruokaamme, emmekä syö lihaa välttämättä kuin parina päivänä viikossa. Kun ravintopuoli on kunnossa ja ruokailuajat säännöllisiä, luo se hyvän pohjan arjessa jaksamiselle. Liiat sokerit ja herkut saa parhaiten kuriin lapsuudesta tutulla karkkipäiväkäytännöllä ja ajoittaisilla pidemmillä karkkilakoilla.

 

  • Urheilu. Itse en jaksaisi arkea ilman, että liikkuisin tavalla tai toisella joka päivä. Liikkumisen muoto on itselläni hyvin usein juoksemista/lenkkeilyä/pilatesta. Talven tullessa kuntosali ja uiminen nostavat varmasti päätään, kun ulkoiluilmat eivät ole niitä parhaimpia. Kiireen keskellä haastavinta saattaa olla liikkumaan lähteminen, mutta suorituksen jälkeen ei ole ikinä tullut harmistunutta oloa, että ”hitsi vie miksi lähdin!” Päinvastoin liikkuminen mahdollistaa ”höyryjen päästämisen”, ja olo on sen jälkeen virkeämpi/seesteisempi ja inspiroitunut. Liikkuminen on samalla omaa aikaa, jolloin voi samalla kuunnella vaikka hyvää audiokirjaa, katsoa väliin jääneitä sarjoja tai kuunnella lempimusiikkia! Ystävän tai puolison kanssa liikkuminen mahdollistaa myös yhdessäoloa kiireen keskellä.

 

  • Lähipiiri. Tukeva perhe/puoliso/ ystävät auttavat oman arjen pyörittämisessä. Itse olen ollut onnekas, että puoliso on omien töiden ja harrastuksensa rinnalla ollut todella tukeva ja auttava eikä arki olisikaan onnistunut tuolloin ilman häntä! Kuulin vasta jälkikäteen, että kyllähän se arki oli ollut myös toisesta rankempaa, eikä samaan tilanteeseen ollut ikävä.

 

  • Rohkea muutos. Jos aika vaan loppuu vuorokaudesta, eikä mikään tunnu auttavan täytyy arkeen tehdä isompia muutoksia. Muutokset eivät saa kumminkaan kuormittaa itsessään lisää, vaan nimenomaan auttaa omassa arjessa. Tämänkaltaisia muutoksia voivata esimerkiksi olla työhön tai opiskeluuun liittyvät muutokset, jättäytyminen pois vapaaehtois- tai järjestötoiminnasta yms.

 

Erilaisia arkia on yhtä monta kuin on arkea läpikäyviä ihmisiä. Arki koostuu jokaisella erimuotoisista ja kokoisista rakennuspalikoista ja niiden ajoittaminen samaan vuorokaudenaikaan voi olla hyvin erilaisia kombinaatioita.

Mielelläni kuulisin myös millainen on sinun arkesi? Pyöriikö viikot kuin rasvattu pyörä vai tuntuuko se enemmän varsinaiselle oravanpyörälle? Mitkä asiat saa uupumaan ja mitkä jaksamaan?  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: