Vaunut vauvalle

Hintavin yksittäinen hankinta kulman takana odottavaan vauva-arkeen on varmastikin lastenvaunut. Vaihtoehtoja tuntuu olevan mittaamaton määrä, ja jokaiselle tyylille ja tarpeelle varmasti löytyykin se sopivin yksilö. Mekin kotiutimme piiiitkän kartoitustyön jälkeen omat yhdistelmävaunumme muutama viikko sitten.

Tuossa nuo nyt nököttävät eteisessä odottaen tulevaa tulokasta saapuvaksi. Lopullista vaunuvalintaa ei tietenkään tehty heiveröisin perustein tai hirveässä hopussa, joten alla hieman tiivistelmää hankintaprosessista 🙂

Minkälaisia vaunuja ylipäätään etsimme?

Ensitöiksemme lähdimme yhdessä pohdiskelemaan ja pähkäilemään, millaiset lastenvaunut ylipäätään haluaisimme, millaisia kriteereitä arvostamme, minkälaisia edellytyksiä vaunuille sanelemme. Tämän kartoitustyön pohjalta määrittelimme vaunuillemme seuraavat keskeisimmät kriteerit;

  1. Pienikokoiset
  2. Isot renkaat
  3. Kestää käyttöä
  4. Tyyllikkäät
  5. Tilavatavarakoppa

Tällaiset kriteerit olivat meille itsestäänselvyyksiä ja pitkälti arkemme sanelemia. Asumme kerrostalossa, jonka pienikokoinen hissi ja rajallinen säilytystila tarkoittavat sitä, että vaunut eivät saisi olla risteilijäaluksen mitoissa. Samoiten Helsingin ydinkeskustan asukkeina vaunut tulevat pääsääntöisesti kaupunkimiljöö käyttöön, jolloin pienet vaunut kulkevan helpoiten raitiovaunussa, busseissa, kauppakeskuksissa, kaupoissa ym. julkisissa tiloissa mahtuvat.

Liikumme myös autottomana taloutena suht paljon jalan ja tästä syystä isot, mielellään puhkeamattomat renkaat olivat meille myös tärkeä ominaisuus. Suomen talvi kun saattaa olla loskainen, rönsyinen ja takkuinen. Koimme, että isoilla renkailla rattaiden kanssa liikkuminen säässä kuin säässä ja vaihtelevissa maastoissa olisi käyttäjäystävällisin vaihtoehto. Plussaa olisi tietenkin myös se, että vaunut miellyttävät tyylilyään. Olisihan se nyt melkoinen fiasko kuljeskella ympäri härmää sellaisissa 80-luvun tyylittelyä ja tyylitajua syleilevissä vaunuissa. Herranjestas sentään! 😀 Vaunujen alaosaan tulisi myös mahtua vauvatarvikkeiden ohella kauppakassi tai muuta tavaraa, jotta Santerin käsivarret säästyisivät kaikista kamalammalta rasitukselta.

Ajatuksista teoiksi – vaunukauppaan mars!

Tärkeimmät kriteerit mielessämme suuntasimme vaunukaupoille. Välittömästi huomasimme vaunujen hankinnan muistuttavan yllättävän paljon auton ostamista. On modattavaa, editoitavaa ja optimoitavaa. On valintaa ja vaihtoehtoa. Osassa merkeistä voit valita vaunujen sisä- ja ulkokankaan värit sekä materiaalin täysin mielesi mukaisesti. Toisissa merkissä taas tietyssä mallissa ja värissä on tietyt tarkasti määritellyt renkaat. Riippuen merkistä on renkaissa enemmän tai vähemmän jousitusta, lisäosaa ja ilmastointia kopan pohjassa.

Hyvin nopeasti ja luontevasti omaksuimme vauvojen vanhemmille tyypillisen ominaisuuden, eli käänsimme puheemme ja keskustelumme siihen, mitkä merkit ylipäätänsä ovat tällä hetkellä ns. pinnalla. Sitten näistä pinnalla olevista merkeistä paneuduimme eri mallien eroavaisuuksiin ja ominaisuuksiin. Jopa hämmentävän tietotulvan omaksumisen jälkeen meillä oli muutama merkki, joita tutkimme hieman lähemmin.

Vaunumerkit selviksi – nämä pääsivät finaaliin

Vaunujen alustavan kartoituksen jälkeen päädyimme tarkistelemaan lähietäisyydeltä seuraavia merkkejä:

  • Stokke
  • Emmaljunga
  • Bugaboo
  • Britax
  • Silver Cross

Stokke merkkinä oli allekirjoittaneelle entuudestaan tuttu ja heidän rattaita näkee katukuvassa ihan mukavasti. Stokken Crusi/Trailz miellytti tyyliltään ja renkaatkin tuntuivat olevan mukavan kokoiset. Testasimme kyseistä mallia Stockan yläkerran lasten osastolla ja tarttuessani vaunun työntökahvaan huomasin heti, että malli on itselleni aivan liian korkea! Santeri työntäisi vaunuja mukavasti mutta itse näyttäisin ”ratin takana” lapselta, joka työntää lastenrattaita. Tämän huomion jälkeen vaunut jäivätkin nopeasti meidän osaltamme unholaan.

Emmaljunga on vaunu merkkinä erittäin tunnettu ja katukuvassa joka kolmannella lapsiperheellä tuntuu olevan kyseisen merkin rattaat alla. Ystävälläni on myös kyseiset rattaat ja testiajossa ne ovatkin olleet varsin kompaktit ja tyyliltään oikein mukavat rattaat. Emmaljungalta olimme katsoneet NXT60 mallia ja tämä olikin pitkään harkinnan alla. Emme kuitenkaan päätyneet rattaisiin, koska haluamaamme malliin ei saanut puhkeamattomia renkaita. Vaunut olivat myös todella pienet ja jäimme pohtimaan olisivatko ne jopa jo turhan kompaktit. Vaunujen säätö esimerkiksi kuomun alas laitto vaati kahden napin painamista samaan aikaan eikä työntökahvaa voinut säätää kuin ylös ja alas.

Bugaboo merkkinä taitaa olla tällä hetkellä jokaisen tyylitietoisen valinta ja Fox malli oli myös pitkään Santerin ennakkosuosikki. Kun pääsimme testaamaan mallia livenä liikkeessä oli merkin suurimmat positiiviset puolet sen keveys ja pieneen tilaan taittuminen. Me jäimme kuitenkin pohtimaan renkaiden kokoa ja kopan mataluutta. Kuulimme vielä lähipiiristä, että rattaat ovat todella kevyet eivätkä ideaaliset juoksemiseen/lenkkeilyyn. Vaikka juoksurattaat joudumme varmasti erikseen vielä hankkimaan tulisi rattaiden olla sen verran tukevat, että kevyet lenkit onnistuisivat.

Britaxin rattaita näkee ehkä harvemmin mutta testiajossa Go Big malli oli meistä molemmista todella mukavat! Vaunun tavaratila oli vertaansa vailla ja jousitukset sekä renkaat hyvän kokoiset. Ainoa ja suuren suuri miinus rattaissa oli kuitenkin niiden koko. Go Big oli aivan liian iso meille! Jos emme asuisi keskustassa ja meillä olisi farmari mallinen auto olisi tämä varmasti meidän valintamme.

Silver Cross on vielä hieman tuntemattomampi merkki Suomessa eikä rattaita ainakaan vielä näy pahemmin katukuvassa. Me kävimme pariin otteeseen testaamassa merkin Wave mallia Vaunu-aitan Ruoholahden pisteessä. Ihastuimme tähän malliin, koska vaunut täyttivät kaikki kriteerimme ja vaunuissa oli tehty useampi arkea helpottava ratkaisu.

vaunut 10

vaunut1

Näistä esimerkkeinä on työntökahvan etäisyyden säätö nappia painamalla, kopan suojukset pysyvät kiinni magneeteilla, kuomun säätö onnistuu vetämällä ja istuinkopan saa myös makuuasentoon yhdellä kädellä nappia painamalla.

vaunut7

vaunut6

vaunut8

Hintaan sisältyi myös kaikki tarpeellinen sade- ja hyttyssuojineen. Erityismainintana tulevalle lattepapalle oli suuri plussa kahvimukin pidike sekä hoitolaukussa oleva lämpöpussukka esim. termarille 😉 Kopan alle mahtuu myös mukavasti tavaraa ja runkoon saisi kiinni tarvitaessa vaikka kaksikin koppaa yhtäaikaa.

vaunut3

Me siis päädyimme Silver Crossin vaunuihin ja ainakin vielä olemme olleet tyytyväisiä valintaan! Katsotaan muuttuuko mieli, kun olemme päässeet käyttämään vaunuja tosi käytössä beben syntymän myötä 🙂

-Jonna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggers like this: