Vaunut vauvalle

Hintavin yksittäinen hankinta kulman takana odottavaan vauva-arkeen on varmastikin lastenvaunut. Vaihtoehtoja tuntuu olevan mittaamaton määrä, ja jokaiselle tyylille ja tarpeelle varmasti löytyykin se sopivin yksilö. Mekin kotiutimme piiiitkän kartoitustyön jälkeen omat yhdistelmävaunumme muutama viikko sitten.

Tuossa nuo nyt nököttävät eteisessä odottaen tulevaa tulokasta saapuvaksi. Lopullista vaunuvalintaa ei tietenkään tehty heiveröisin perustein tai hirveässä hopussa, joten alla hieman tiivistelmää hankintaprosessista 🙂

Minkälaisia vaunuja ylipäätään etsimme?

Ensitöiksemme lähdimme yhdessä pohdiskelemaan ja pähkäilemään, millaiset lastenvaunut ylipäätään haluaisimme, millaisia kriteereitä arvostamme, minkälaisia edellytyksiä vaunuille sanelemme. Tämän kartoitustyön pohjalta määrittelimme vaunuillemme seuraavat keskeisimmät kriteerit;

 1. Pienikokoiset
 2. Isot renkaat
 3. Kestää käyttöä
 4. Tyyllikkäät
 5. Tilavatavarakoppa

Tällaiset kriteerit olivat meille itsestäänselvyyksiä ja pitkälti arkemme sanelemia. Asumme kerrostalossa, jonka pienikokoinen hissi ja rajallinen säilytystila tarkoittavat sitä, että vaunut eivät saisi olla risteilijäaluksen mitoissa. Samoiten Helsingin ydinkeskustan asukkeina vaunut tulevat pääsääntöisesti kaupunkimiljöö käyttöön, jolloin pienet vaunut kulkevan helpoiten raitiovaunussa, busseissa, kauppakeskuksissa, kaupoissa ym. julkisissa tiloissa mahtuvat.

Liikumme myös autottomana taloutena suht paljon jalan ja tästä syystä isot, mielellään puhkeamattomat renkaat olivat meille myös tärkeä ominaisuus. Suomen talvi kun saattaa olla loskainen, rönsyinen ja takkuinen. Koimme, että isoilla renkailla rattaiden kanssa liikkuminen säässä kuin säässä ja vaihtelevissa maastoissa olisi käyttäjäystävällisin vaihtoehto. Plussaa olisi tietenkin myös se, että vaunut miellyttävät tyylilyään. Olisihan se nyt melkoinen fiasko kuljeskella ympäri härmää sellaisissa 80-luvun tyylittelyä ja tyylitajua syleilevissä vaunuissa. Herranjestas sentään! 😀 Vaunujen alaosaan tulisi myös mahtua vauvatarvikkeiden ohella kauppakassi tai muuta tavaraa, jotta Santerin käsivarret säästyisivät kaikista kamalammalta rasitukselta.

Ajatuksista teoiksi – vaunukauppaan mars!

Tärkeimmät kriteerit mielessämme suuntasimme vaunukaupoille. Välittömästi huomasimme vaunujen hankinnan muistuttavan yllättävän paljon auton ostamista. On modattavaa, editoitavaa ja optimoitavaa. On valintaa ja vaihtoehtoa. Osassa merkeistä voit valita vaunujen sisä- ja ulkokankaan värit sekä materiaalin täysin mielesi mukaisesti. Toisissa merkissä taas tietyssä mallissa ja värissä on tietyt tarkasti määritellyt renkaat. Riippuen merkistä on renkaissa enemmän tai vähemmän jousitusta, lisäosaa ja ilmastointia kopan pohjassa.

Hyvin nopeasti ja luontevasti omaksuimme vauvojen vanhemmille tyypillisen ominaisuuden, eli käänsimme puheemme ja keskustelumme siihen, mitkä merkit ylipäätänsä ovat tällä hetkellä ns. pinnalla. Sitten näistä pinnalla olevista merkeistä paneuduimme eri mallien eroavaisuuksiin ja ominaisuuksiin. Jopa hämmentävän tietotulvan omaksumisen jälkeen meillä oli muutama merkki, joita tutkimme hieman lähemmin.

Vaunumerkit selviksi – nämä pääsivät finaaliin

Vaunujen alustavan kartoituksen jälkeen päädyimme tarkistelemaan lähietäisyydeltä seuraavia merkkejä:

 • Stokke
 • Emmaljunga
 • Bugaboo
 • Britax
 • Silver Cross

Stokke merkkinä oli allekirjoittaneelle entuudestaan tuttu ja heidän rattaita näkee katukuvassa ihan mukavasti. Stokken Crusi/Trailz miellytti tyyliltään ja renkaatkin tuntuivat olevan mukavan kokoiset. Testasimme kyseistä mallia Stockan yläkerran lasten osastolla ja tarttuessani vaunun työntökahvaan huomasin heti, että malli on itselleni aivan liian korkea! Santeri työntäisi vaunuja mukavasti mutta itse näyttäisin ”ratin takana” lapselta, joka työntää lastenrattaita. Tämän huomion jälkeen vaunut jäivätkin nopeasti meidän osaltamme unholaan.

Emmaljunga on vaunu merkkinä erittäin tunnettu ja katukuvassa joka kolmannella lapsiperheellä tuntuu olevan kyseisen merkin rattaat alla. Ystävälläni on myös kyseiset rattaat ja testiajossa ne ovatkin olleet varsin kompaktit ja tyyliltään oikein mukavat rattaat. Emmaljungalta olimme katsoneet NXT60 mallia ja tämä olikin pitkään harkinnan alla. Emme kuitenkaan päätyneet rattaisiin, koska haluamaamme malliin ei saanut puhkeamattomia renkaita. Vaunut olivat myös todella pienet ja jäimme pohtimaan olisivatko ne jopa jo turhan kompaktit. Vaunujen säätö esimerkiksi kuomun alas laitto vaati kahden napin painamista samaan aikaan eikä työntökahvaa voinut säätää kuin ylös ja alas.

Bugaboo merkkinä taitaa olla tällä hetkellä jokaisen tyylitietoisen valinta ja Fox malli oli myös pitkään Santerin ennakkosuosikki. Kun pääsimme testaamaan mallia livenä liikkeessä oli merkin suurimmat positiiviset puolet sen keveys ja pieneen tilaan taittuminen. Me jäimme kuitenkin pohtimaan renkaiden kokoa ja kopan mataluutta. Kuulimme vielä lähipiiristä, että rattaat ovat todella kevyet eivätkä ideaaliset juoksemiseen/lenkkeilyyn. Vaikka juoksurattaat joudumme varmasti erikseen vielä hankkimaan tulisi rattaiden olla sen verran tukevat, että kevyet lenkit onnistuisivat.

Britaxin rattaita näkee ehkä harvemmin mutta testiajossa Go Big malli oli meistä molemmista todella mukavat! Vaunun tavaratila oli vertaansa vailla ja jousitukset sekä renkaat hyvän kokoiset. Ainoa ja suuren suuri miinus rattaissa oli kuitenkin niiden koko. Go Big oli aivan liian iso meille! Jos emme asuisi keskustassa ja meillä olisi farmari mallinen auto olisi tämä varmasti meidän valintamme.

Silver Cross on vielä hieman tuntemattomampi merkki Suomessa eikä rattaita ainakaan vielä näy pahemmin katukuvassa. Me kävimme pariin otteeseen testaamassa merkin Wave mallia Vaunu-aitan Ruoholahden pisteessä. Ihastuimme tähän malliin, koska vaunut täyttivät kaikki kriteerimme ja vaunuissa oli tehty useampi arkea helpottava ratkaisu.

vaunut 10

vaunut1

Näistä esimerkkeinä on työntökahvan etäisyyden säätö nappia painamalla, kopan suojukset pysyvät kiinni magneeteilla, kuomun säätö onnistuu vetämällä ja istuinkopan saa myös makuuasentoon yhdellä kädellä nappia painamalla.

vaunut7

vaunut6

vaunut8

Hintaan sisältyi myös kaikki tarpeellinen sade- ja hyttyssuojineen. Erityismainintana tulevalle lattepapalle oli suuri plussa kahvimukin pidike sekä hoitolaukussa oleva lämpöpussukka esim. termarille 😉 Kopan alle mahtuu myös mukavasti tavaraa ja runkoon saisi kiinni tarvitaessa vaikka kaksikin koppaa yhtäaikaa.

vaunut3

Me siis päädyimme Silver Crossin vaunuihin ja ainakin vielä olemme olleet tyytyväisiä valintaan! Katsotaan muuttuuko mieli, kun olemme päässeet käyttämään vaunuja tosi käytössä beben syntymän myötä 🙂

-Jonna


Muut vaunuaiheiset kirjoituksemme:

Silver Cross Wave -käyttökokemuksia

Matkarattaat hakusessa

Silver Cross Jet -matkarattaat käyttökokemuksia

Advertisement

7 thoughts on “Vaunut vauvalle

Add yours

  1. Eipä tule mitään negatiivistä mieleen 😊 Meidän mielestä todella tyylikkäät vaunut, joita on todella todella helppo käyttää.

   Ehkä suurin myyntivaltti suhteessa muihin meidän kartoittamiin vaunuihin oli yhden käden ”teleskooppikädensija”. Eli siis se, että kädensijan pituutta pystyy muuttamaan yhdellä kädellä nappia painamalla. Muissa vaunuissa tuntui olevan kompleksisempi viritys. Meille todella tärkeä asia, kun pituuseroa on jonkin verran, ja kädensijan pituutta/korkeutta pitää jatkuvasti muuttaa.

   Eli summa summarum, ollaan oltu todella tyytyväisiä ja suosittelemme vaunuja kyllä todella lämpimästi. Jos jokin spesifi asia vaunuissa mietityttää, laita vaan viestiä 😊

   Tykkää

 1. Hei, mekin harkitsemme juuri noiden Silver Cross- vaunujen ostoa ja olisi kiva kuulla miten vaunut ovat toimineet näin talviolosuhteissa? Onko käytössä muuten esiintynyt jotain käytännön harmituksia mitä ette osanneet ottaa etukäteen huomioon?

  Tykkää

  1. Hellurei! Mekin pohdittiin ostovaiheessa juurikin tuota talviolosuhteissa selviytymistä, etenkin kun netissä tuntui olevan nikn vähän nimenomaan suomen olosuhteisiin viittaavia kokemuskertomuksia. Hyvin on kuitenkin talvisista olosuhteista selvitty niin helsingissä kuin rovaniemelläkin. Pienoinen on pysynyt vaunuissa lämpimänä kovillakin pakkasilla ja renkaiden kanssa ei ole ollut mitään häikkää lumisessakaan maastoa 😊

   Yksittäinen harmitus oli syksyllä, kun carrycotin päällisen toinen kiinnitysmagneetti lähti irti, joka aiheutti hetkellisen puhtaasti kosmeettisen haitan. Meni kuitenkin takuun piikkiin, ja carrycotin uusiminen hoitui Vaunuaitan kautta moitteetta.

   Muutoin ei kyllä tule oikeasti mitään mieleen. Tuntuma on hyvä, alaosiossa on riittävästi tilaa muutamalle kauppakassille, pienokainen ei valita, ulkoasu on edelleen mielestämme tyylikäs ja pakkaaminen pienempään tilaan (renkaiden irrotuksineen ym. tekemisineen) onnistui loistavasti nyt talvilomien lappikiertueella 😊

   Onko jotain spesifiä mikä mietityttää? Olemme juuri kirjoittamassa uutta tekstiä Silver Crosseistamme (kun vaunut vaikuttavat kiinnostavan), ja otamme mahdolliset mietityttävät asiat ehdottomasti huomioon 👍

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: