Unikurssi – mitä opimme?

Ei-enää-niin-pienoisen vaavelimme lähestyessä kolmen kuukauden ikää, on meillä taustapeilissä jo kourallinen hyvin nukuttuja ja hitunen huonosti nukuttuja öitä. Niin tai siis tarkennetaanpa. Santerilla kirjoon kuuluu myös rattoisia öitä, kun taas omalta osaltani yöt jakautuvat joko huonosti tai hyvin huonosti nukuttuihin öihin 😀

Jokin aika sitten koitin muistella, milloin viimeksi olen aamulla herännyt oikeasti virkeänä ja levänneenä. Siis ihan aikuisten oikeasti hyvin nukkuneena! Oikean vastauksen ja päivämäärän jouduin kaivelemaan juhannuksen takaa, ajalta ennen raskauteen liittyvien selkäkipujen alkamista. Juhannuksesta käynnistyikin sitten poikkeuuksellinen ja piiiiiitkä kuuma kesä, ja niinpä loppuraskaus ei juurikaan tuonut toivoa makoisten unien saralta.

Olinkin melkoisen innoissani, kun sähköpostiini kilahti – kuin tilauksesta – kutsu Bebe nyt nukutaan -unikurssille!

Mistä Bebe nyt nukutaan -unikurssista on kyse? 

Aivan ensialkuun eräs terminologinen selkeytys: unikurssi ei ole unikoulu. Siinä missä unikoulun voi mieltää jo pitkään jatkuneiden lapsen univaikeuksien ja ei-ideaalin rutiinin eräänlaiseksi korjaustoimenpiteeksi, on unikurssin tavoitteena tukea oikeanlaisen unirytmin muodostumista ennaltaehkäisevästi ja lempeästi. Kurssin funktiona on tukea vanhempia juurikin vauva-arjen alkumetreillä, jottei arki tuntuisi liian rankalta kumuloituneen huonosti nukuttujen öiden taakan takia.

Bebe nyt nukutaan -kurssia vetäjä Anni ihmettelikin heti kurssin kättelyssä, kuinka perhevalmennuksissa ja erilaisissa vauvakerhoissa törmää vanhempiin,  jotka vain odottavat silmät ristissä ja tukka tötteröllä sitä kuuden kuukauden rajapyykkiä. Kun tämä maaginen raja saavutetaan, sitten ja vasta sitten unikoulu startataan ja huonot rutiinit korjataan.

Näissä pitkään jatkuneissa tilanteissa ongelmat voivat kuitenkin olla jo ns. oman pään sisällä, kun kuolemanväsyneet vanhemmat yrittävät silmäpusseineen ja rikkinäisine öineen iskostaa vauvaan jonkinlaista rutiinia. Anni kertoikin siitä, kuinka tämän sivusta seuraaminen saattaa olla aika vaikeaa ja turhauttavaa, kun tilannetta olisi mahdollista ohjata lempeästi ja ennakkoon kohti parempaan nukkumista – jo vauvan ensimmmäisten kuukausien aikana. Siispä -> unikurssi 🙂

Mitä unikurssi sisältää?

Niinpä me siis kutsun saatuamme pääsimme Santerin kanssa osallistumaan ihka ensimmäiselle Bebe nyt nukutaan -unikurssille. Käyntimme kävi marraskuun alkupuolen sateisena viikonloppuna  kohti Helsingin Kallion Roots-kahvilaa. Pilvitaivaan tarjoillessa kulkijoille parasta helsinkiläistä loppusyksyn säätä, oli ihanaa istuuntua valmiiseen aamupalapöytään nauttimaan Rootsin orgaanisista antimista.

20181110_0903436421551897945659709.jpg

Kurssi kesti vajaat kolme tuntia. Tänä aikana tutustuimme muihin kurssilaisiin sekä nykyisiin eroaviin unikäytäntöihimme, ja kuuntelimme korvat höröllä, kun luennoitsijamme Laura Andersson kävi läpi eri ikäkausien nk. best practice -käytäntöjä. Kynät sauhuten kirjasimme ylös omaan arkeemme parhaiten soveltuvia oppeja ja vinkkejä.

20181110_1001375672542018184304767.jpg

Unikurssin päättyessä noin klo. 12, oli jokainen vanhempi varmasti koonnut itselleen passelin paketin, jonka avulla olisi mahdollisuus päästä muokkaamaan omia rutiineja ja tekemisiä  kohti sitä kaikkein pyhintä – paremmin nukuttuja öitä 😀 Kaiken kukkuraksi saimme vielä kutsun kurssilaisten omaan Facebook-ryhmään, missä on mahdollista  jatkaa keskustelua uniasioista ja omista kokemuksista.

20181110_1155206609052248163547795.jpg

Kenelle unikurssi sopii?

Mielestäni Bebe nyt nukutaan –kurssi on ihanteellinen alle kuuden kuukauden ikäisen vauvan vanhemmille. Ja ehkä vielä tarkemmin todettuna, molemmille vanhemmille. Kun kurssille mennään yhdessä, on helppo myös yhdessä pohtia aikaisempia toimintatapoja ja sitä, mitä näistä toimintatavoista voisi lähteä muuttamaan.  En sano, etteikö toinen voisi osallistua kurssille ja opastaa toista sitten kotona, mutta ainakin meillä ohjeistus saattaa ajoittain mennä paremmin perille kun ne on joku ulkopuolinen sanonut. Anteeksi Santeri…. 😉

20181110_085211644225863826371573.jpg

Unikurssi soveltuu myös raskaana olevalle tai – kuten meidänkin kurssi osoitti – raskautta vasta suunnittelevalle. Kurssilla käsitellyt asiat korostavat unen tärkeyttä ja ”pakottavat” vanhemmat tutkailemaan omia käytäntöjään. Ei ole mitään tarvetta odottaa ongelmia ennen asioiden pohtimista. Kurssille voi suunnata myös raskaana olevan kaverin kanssa, ja mielestämme kurssi voisi olla myös hyvä lahjaidea kaverin baby showerin (hint hint: tässä ennaltaehkäisevää apua nukkumiseen) tai miksei jopa joulupukin konttiin.

20181110_0859325707567916692451059.jpg

Miten meidän nukkuminen muuttui ja suosittelisimmeko kurssia?

No tämähän on se kaikista kriittisin kysymys. Kun kerta omat unet olivat teillä tuntemattomilla ennen kurssia, miltä näyttäytyy arki nyt kurssin jälkeen?

Ero on kuin yöllä ja päivällä (hehe…hehe…vink vink…).

Bebemme oli juurikin ideaalissa iässä unikurssin ajankohtana eli reilut 2 kuukautta. Juurikin tästä rajapyykistä lähtien kurssin sisältämät käytännön vinkit olisi nimittäin otollisinta ottaa käytäntöön.

Kurssin jälkeen suunnittelimme Santerin kanssa iltamme uusiksi, ja bebemme nukkumaanmeno on ollut paljon järjestelmällisempää kuin aikaisemmin. Nyt kahden viikon testailun jälkeen olemme saaneet suunnatonta helpotusta iltoihin, ja beben kasvaessa saan varmasti myös itse lisää unitunteja yöhön yösyöttöjen harventuessa.

Ihaninta on kuitenkin omasta mielestäni ollut meille vapautunut kahdenkeskinen aika. Pääsemme lataamaan akkujamme sekä nauttimaan vain toistemme seurasta. Tämän muutoksen myötä meiltä on löytynyt enemmän positiivista virtaa ja valmiutta aloittaa seuraavana aamuna taas uusi vauva-perheen päivä. Ei siis varmaan yllätä, kun loppuun totean: kurssille osallistuminen oli meille valtavan onnistunut kokemus!

Seuraava Bebe nyt nukutaan unikurssi järjestetään 26.1.2019 ja täältä pääset lukemaan vielä lisää kurssista. Löydät heidät myös Facebookista ja Instasta Ei muuta kuin unta palloon unikurssin turvin!


 

Kirjoittelen tätä tekstiä perjantaina, ja huomenna vietämme lapsemme ristiäisiä. Kohta pikkuvesselimme nimi on siis jo koko kansan tiedossa. Jännittävää aikaa 🙂 Nähdään taas viikon päästä täällä blogin puolella. Kuten aina, viikon kuulumisiamme voit seurata kätevästi Polullablogin Instan puolella. Ensi viikkoon!

-Jonna

 

One thought on “Unikurssi – mitä opimme?

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: