Vauvan kanssa Dubaihin osa 2

Tämä on toinen osa tammikuun 2019 Dubain reissumme matkakertomusta. Tässä osassa käymme läpi, miten valmistauduimme reissuun vauvan kanssa ja mitä erityisiä vauvan edellyttämiä hankintoja reissulle oli tehtävä. Jouduimme nimittäin pohtimaan vähän kaikenlaista uutta – olihan mukana 5kk kuukauden ikäinen vauva.

Valmistelut matkaan vauvan kanssa

Kun tammikuisesta reissusta oli päätetty, kohde valittu ja lento ja hotelli buukattu (näistä enemmän Dubain matkakertomuksen osassa 1), oli aika siirtää reissun konkreettiseen valmisteluun. Kahdestaan reissatessamme, on valmisteluihin riittänyt – majoituksen ja lentojen varaamisen ohella – korkeintaan yksittäinen pyörähdys vaatekaupassa. Yleensä inspiraatio tälle pyörähdykselle on löytynyt vaatekaapista, missä yli 5 vuotta vanhat kulahtaneet shortsit, ryttyiset t-paidat ja päivänvaloa kestämättömät speedot/bikinit ovat kaivanneet päivittämistä. Läpikuultavat uimapöksyt kun eivät tuppaa olevan trendikkäitä 😀

img_20190207_113408_9733126515476422410319.jpg

Toista on vauvan kanssa. Lämpimään kohteeseen matkustaminen vaatii aivan erilaisen tason valmistelevia toimenpiteitä. Lisäksi, koska kyseessä oli alle 6 kuukauden ikäisen lapsemme ensimmäinen ulkomaan kiertue, meidän piti luoda yksi jos toinenkin katsaus siihen, miten varmistamme lapsemme terveyden reissun aikana.

Rokotukset, rokotukset & rokotukset

Nyt on aihetta avoimuudelle ja itsekritiikille. Kun nimittäin varasimme matkaa, emme osanneet lainkaan tilanteen vaatimalla pieteetillä ottaa huomioon sitä, että matkustaminen pienen vauvan kanssa vaatii erityistä rokotesuojan tarkistamista ja varmistamista. Varasimme nimittäin matkan ja hotellin, ja vasta tämän jälkeen tajusimme, että Daniel ei ehtisi saamaan rokotetta tuhkarokkoa vastaan ennen reissua. Normaalistihan rokotteen saa vuoden iässä, ja aikaistetunkin rokotuksen saa vasta 6 kuukauden kohdalla. GULP! Olimme lähdössä reissuun, eikä pienoistamme oltu suojattu tuhkarokon varalta. Vaakakupissa vaikutti olevan lapsemme terveys vs. vanhempien rantaloma :S

Sitten alkoi myrsky. Marraskuussa valtamedia käynnisti vilkkaan tuhkarokkotapausten uutisoinnin. Oli otsikoita Suomessa puhjenneista tuhkarokkotapauksista, Euroopana ja Espanjan ”tuhkarokkoepidemioista” ja varoituksia rokottamattomuuden haitoista. Uutisoinnin pyörteissä päämme alkoi pyöriä – olisi ehkä parempi perua tämä reissu!

Sitten kuitenkin käynnistyi selvittely. Lähdimme tiedustelemaan sieltä sun täältä, että kuinka suuresta riskistä olisi kyse, jos päättäisimme lähteä rokottamattoman lapsen kanssa Dubaihin. Ensimmäisenä oli neuvola. Sanoma oli selvä: Riski on pieni, mutta se on olemassa. Tämän jälkeen aktivoimme Danskun ihanien kummien kautta laajemman lääkäriverkoston. Sieltäkin sanoma oli kristallinkirkas: Ristki on pieni, mutta se on olemassa. Viimeiseksi suuntasimme itse verkkoon ja tutkimaan Arabiemiraattien tuhkarokkotartuntojen tilastoja. Jälleen kerran sanoma oli selvä kuin pläkki: Riski on pieni, mutta se on olemassa.

No – mitä tekisimme. Emme pääsisi karkuun sitä todellisuutta, että reissaaminen sisältäisi riskin. Mutta mutta…miten tämä riski sitten eroaisi muuten jo hyväksymistämme riskeistä? Olimmehan jo jouluna reissanneet Danskun kanssa pohjoiseen viettämään joulua tuhansien kansainvälisten turistien seurassa. Samoiten olisimme olleet hyvinkin sinut esimerkiksi ruotsinristeilyn kanssa  kotiin palatessamme sitten olikin iltasanomien otsikoissa uutinen tuhkarokkotapauksesta ruotsin laivalla juurikin edelliseltä viikonlopulta)…. Miksi sitten olisimme korostuneen varovaisia Dubain suhteen? Riski on, olemme sen tiedostaneet, mutta pitäisikö se kuitenkin suhteuttaa?

Niinpä niin. Näin siis päätimme, että hyväksyisimme kartoittamamme riskin, varmistaisimme parhaalla mahdollisella tavalla riskiin valmistuatumisen, muttemme peruisi matkaa riskin takia. Miten siis valmistautua riskiin?

Niin olihan se matkavakuutus kunnossa?

Kun suvussa on useampi vakuutusalalla työskentelevä, on varma, että matkavakuutus on matkoilla mukana. Kun tuhkarokkorokotuksen puuttuminen oli tiedostettu, seuraavaksi vuorossa oli matkavakuutuksen voimassaolon varmistaminen. Kartoitimmekin matkaanlähtijöiden kesken Danskun matkavakuutuksen antaman suojan ja varmistimme Dubaissa palvelevien lääkärikeskusten sijainnit.

Selvitystyö toi varmuutta reissullemme -> matkan aikana sairastumisen riski olisi pieni, mutta JOS sairastuminen sattuisi kohdalle, Danksu (sekä muu perhe) saisi kyllä apua.

Kun nämä terveyttä ja turvallisuutta koskevat isot asiat oli selvitetty, oli seuraavana vuorossa siirtyä kevyempiin – vaikkakin tärkeisiin – valmisteluihin 🙂

img_20190207_114124_8666519375510989150253.jpg

Huh hellettä! Vauva suojaan auringolta!

Dansku on syntynyt elokuussa, joten eipä hän ole vielä oikein hellekelejä päässyt kokemaan. Eipä hänellä siis ollut siihen oikein vaatetustakaan. Ennen matkaa tilasimme tästä syystä Reimalta vauvalle pari uv-pukua ja kävimme ostamassa kaupasta hellehatun ja aurinkolasit. Vauvalle tarkoitettuja aurinkorasvoja saa käyttää vasta 6kk ylöspäin, joten auringonsuoja tulisi tapahtua pääsääntöisesti vaatteilla ja rattaiden tuoman suojan puitteissa. Uima-altaalla ja rannalla vauvan kanssa suuntaisimme varjoisille paikoille ja muutenkin ulkona liikkuessa emme pitäisi Danielia suorassa auringossa.

img_20190207_115753_5071356701591610305679.jpg

Aurinkorasva-asiaa tutkiessani huomasin muuten, että rasvojen käytössä yleisesti on monta koulukuntaa, ja ohjeistuis tuntui olevan osittain päällekkäistä, ristiriitaista ja välillä tuntui olevan maalaisjärjenkin vastaista. Osa ohjeista opasti, ettei aurinkorasvaa tulisi käyttää ollenkaan ennen 3 ikävuotta. Tuntui kyllä oudolta!

Päädyimme kuitenkin ostamaan aurinkorasvan mukaan ihan kaiken varalta, sillä kohteen ollessa meille uusi, en tietäisi, miten auringolta pakoilu käytännössä onnistuisi. Järkeilimme, että pahimmassa tapauksessa rasvattu iho olisi palanutta kuitenkin parempi vaihtoehto. Jälkikäteen katsottuna vaatteilla suojaus ja varjossa oleskelu onnistui meillä kuitenkin hyvin, ja näin ollen rasvakin jäi käyttämättä. Tilanne kuitenkin voisi olla eri jo liikkuvien vauvojen, taaperoiden ja lapsien kanssa.

img_20190209_113733_0064763027855704111867.jpg

Mitä mukaan maktalle? Vaunut, turvaistuin, kantoreppu?

Vaatteet TSEK, mutta entäpä sitten Danskun isommat tykötarpeet? Miten kuljettaisimme kaveria ympäri Dubaita ja mitä ylipäätänsä mahtuisi reissuun mukaan? Tavaraa on kuitenkin niin paljon, että kaikkea emme saisi mukaan mahdutettua.

Ensimmäisenä poissuljimme matkarattaiden tarpeen. Siis rattaiden, joita meillä ei vielä ole (mutta on kohta hankintalistalla!). Daniel oli nimittäin matkan käynnistyessä juuri täyttämässä viisi kuukautta, jolloin hän ei vielä ollut kykeneväinen istumaan itse. Eipä siis matkarattaiden hankkiminen vielä tässä vaiheessa tuntunut ajankohtaiselta.

img_20190207_115257_0033233162950694709156.jpg

Jouluisella lapin matkallamme olimme jo testanneet lentokoneeseen vuokrattavaa suojapussia, ja niinpä tällaisen hankkiminen tuntui jälleen todella luontevalta. Nappasimme siis Danielin Silver Cross -vaunut mukaan – sillä erotuksella – että tällä kertaa mukaan lähtisi istuinosa kopan sijaan. Kaveri oli nimittäin juuri kuukautta aikaisemmin alkanut ilmoittamaan vaunujen kopan alkavan olemaan mälsä paikka pötkötellä. Sieltä kun ei näe ympäröivää maailmaa 😀 Siispä olimme jo arkikäytössäkin vaihtaneet kopan tilalle kuppimallisen istuinosan, jonka kulmaa pystyi nostamaan tai laskemaan kolmeen eri kulmaan/asentoon. Istuinosasta vauva pääsisi sitten tutkailemaan Dubain maisemia, ja istuinsuojalla pystysimme säätelemään kopan lämpötilaa.

img_20190207_115728_0216719352030633400838.jpg

Vaunujen lisäksi meillä oli mukana lasten turvaistuin lentokenttäkuljetuksia ja taksimatkoja varten. Turvaistuimsesta kuitenkin jo tässä vaiheessa todettakoon, että mennessämme Dubaissa hotellille bussilla, turvaistuinta ei saanut oikeaoppisesti kiinni, eikä se mahtunut penkkien väliin oikein. Paluumatkalla lentokentälle bussi oli kuitenkin isompi/uudempi, jolloin turvaistuimen sai kiinni ilman ongelmia.

Senkin vielä sanomme, että turvaistuimen kanssa stressaaminen tuntui paikallisia hieman ihmetyttävän, sillä Dubaissa vauvat tuntuivat pääsääntöisesti kulkevan automatkat vanhemman sylissä. Suomen lainsäädäntöön tottuneena tämä oli luonnollisesti hämmentävää. Jos turvaistuimen kanssa ei halua stressata, kannattaa siis suosia metroja, Samalla täytyy kuitenkin varautua hieman pidempiin ja aikaa vieviin kävelymatkoihin. Esimerkiksi Dubai Mallin metroasemalta itse kauppakeskukseen meni rauhallisesti kävellen noin 20 minuuttia 😀

Näin oli valmistelut tehty:

  • Lento ja majoitus TSEK
  • Turvallisuus ja terveys TSEK
  • Vaatteet matkalle TSEK
  • Rattaat ja turvaistuin TSEK

Kaikki oli valmista. Tammikuun 28. päivä olisimme valmiita heräämään aikaisin aamusta ja suuntaamaan lentokentälle. Matka sai alkaa!

Seuraavassa osassa käsittelemme itse Dubain reissua! Miten matka meni, mitä kaikkea teimme, mitä näimme ja miten selvisimme pienoisen kanssa? Palataan siis piakkoin tämän kolmannen ja viimeisen osion tiimoille. Sillä välin löydät meidät, totuttuun tapaan, Polulla-Instan puolelta.

– Jonna & Santeri

 

Advertisement

One thought on “Vauvan kanssa Dubaihin osa 2

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: