Maistelun aloittaminen

Meillä aloitettiin kiinteiden ruokien maistelu Dubain matkan jälkeen, Danielin ollessa hieman päälle viiden kuukauden ikäinen.

Vauvanruoka maisteluun 5 kuukauden iässä

Muun muassa neuvolasta saamamme mielikuvan perusteella kiinteiden ruokien maistelun olisi saanut aloittaa jo neljän kuukauden iässä. Pyrimme kuitenkin välttämään kaikkia ylimääräisiä riskejä – maistelun suhteen siis esimerkiksi ruoan aiheuttamia allergisia reaktioita – ennen reissulle ja pitkälle lennolle lähtemistä, joten maistelun käynnistäminen heti reissun jälkeisellä viikolla tuntui varsin luontevalta.

Huolenaiheenamme oli myös, että Dubaissa maistelun ylläpitäminen olisi voinut luoda ylimääräisiä haasteita. Kuinka helposti olisimme löytäneet haluamiamme aineksia, olisiko loman…lomassa…ollut aikaa ja viitseliäisyyttä maistelun ylläpitämiselle, ja entä jos maistelu olisi aiheuttanut yllättäviä reaktioita? Päätimme välttää nämä potentiaaliset riskit, ja niinpä Daniel pysyi 100 %:ssa rintaruokinnassa vielä matkamme ajan, minkä jälkeen – kauluri kaulassa ja intoa puhkuen – hän käynnisti ruokien maistelun 🙂

maistelun aloittaminen 6

Neuvolasta ohjeita maistelun käynnistämiseen

Kiinteiden ruokien maistelusta taidettiin keskustella ensimmäistä kertaa neuvolassa vuodenvaihteessa, Danielin ollessa siis juurikin neljän kuukauden ikäinen. Saimme tuolloin neuvolasta jo A4 lippulappusen, johon oli listattu ruokia, joilla maistelu suositeltiin käynnistämään. Muistaaksemme lapulla oli mm. perunaa, bataattia, kukkakaalia, porkkanaa ym. herkkua. Listauksesta kävi ilmi myös suositeltu ikä, jolloin tiettyä ainesosaa sopisi lähteä maistelemaan.

Koska rintaruokinnasta vauvanruokaan siirtyminen ei tuolloin ollut vielä ajankohtaista, katosi lippulappunen asuntomme kätköihin. Emme kuitenkaan jääneet tyhjän päälle, sillä reissun jälkeen hankimme Samasta padasta -kirjan. Kirjan, jonka hankkimista olimme suunnitelleet jo ennen Danielin syntymää.


Maistelunaloittaminen_Fotor

Samasta padasta -kirja

Lyhyesti pieni alustus tästä kirjasta. Samasta padasta on siis ruokakirja, joka sisältää reseptejä, jotka sopivat sekä aikuiselle että alle vuoden ikäiselle lapselle. Ideana on, että vanhemmat voivat valmistaa itselleen normaalia kotiruokaa ja samalla napata samasta reseptistä osan vauvalle. Resepteissä käy mm. ilmi, minkä ikäiselle (4kk, 5kk, 6kk, 12kk) vauvalle resepti käy ja pystyykö ruokaa pakastamaan seuraavalle päivälle. Kenties paras asia kirjassa on, että reseptien ainesosat – ainakin kokeilujemme perusteella – koostuvat normaalista ruokakaupan aineksista. Ei tarvitse siis suunnata katsetta kohti Hakaniemen kauppahallin liha- ja maustetiskejä, jotta Samasta padasta -kirjan reseptejä pääsee testailemaan. Kirjan takaosasta löytyy myös näppärä listaus siitä, mitä makuja missäkin iässä voi maistella. Kirjaan pääsee myös rustaamaan – rasti ruutuun mentaliteetilla – mitä aineksia vauva on jo maistellut ja milloin.

Jos kirja kiinnostaa, voit tutustua siihen täällä.


Vauvanruoan maistelun ABC

Päätimme käynnistää maistelun hieman makeammasta vihanneksesta, nimittäin bataatista. Jos bataatti maistuisi, olisi seuraavana vuorossa porkkana, kukkakaali, peruna ja banaani. Maistelu toteutettaisiin soseuttamalla ainesosat itse blenderissä suuremmissa erissä, minkä jälkeen osa pakastettaisiin jääpalamuotissa seuraavaa käyttöä varten. Jääpalamuotissa muodostuneita kuutioita olisi sitten helppo lämmittää vesihauteessa minigrip-pussissa seuraavalla maistelukerralla.

Mietimme myös, että soseuttaminen toteutettaisiin kätevästi samalla kun valmistamme itsellemme ruokaa. Esimerkiksi bataatti valmistettaisiin yhdessä meidän vanhempien bataattikeiton kanssa, kukkakaali muussattaisiin kukkakaalia sisältävän curryn tehtailun kanssa, ja peruna muusattaisiin yhdessä kalakeittokikkailun kanssa. Mitä vähemmän ylimääräistä vaivaa vauvanruoan valmistaminen aiheuttaisi, sitä todennäköisempänä pidimme sitä, että jaksaisimme suosia tuoreita raaka-aineita.

maistelun aloittaminen5

Maistelu toimiii kuin strömsössä! Vai toimiiko?

Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Näin tämän maistelunkin kohdalla. Periaatteessa kaikki käynnistyi ihan hyvin. Bataatti blendattiin ja lopputuotos sullotiiin ”maistelututtiin” Danielin imeskeltäväksi. Kyllä näytti maistuvan, sillä tutin lähtiessä pois näköpiiristä, ojentuivat kädet eteenpäin ja suu mutristui. ”LISÄÄ!”, vaikutti pieni pullaposki huutavan.

maistelun aloittaminen3

Bataattikokemuksesta rohkaistuneena seuraavaksi vuorossa oli porkkana. Siihen tyssäsikin sitten suunnitelmiemme toimivuus. Ei nimittäin blenderi oikein tuottanut tahtotilan mukaista lopputulosta. Olimme höyrystäneet – ja siis näin pehmentäneet – porkkanan etukäteen ennen blendausta, mutta vaikka kuinka terää pyöritimme, ei porkkanasta saatu sosetta. Ongelmaksi muodostui porkkanan määrä. Kun, porkkanaa oli suhteellisen maltillinen määrä, jäi se blendattaessa blenderin reunoille, ja koostumus jäi kovasta työstä huolimatta rakeisemmaksi ja sisälsisattumia. Ei hyvä!

Kun blenderi ei toiminut, Jonna marssi läheiseen Giganttiin ja hankki vauvanruoan valmistukseen sauvasekoittimen. Sauvasekoittimen mukana tuli myös pienempi ”kippo” missä tulevat soseet kuvittelimme hoituvat helpommin. Kyllä taas tuli Gigantin kassalla pohdittua, että kyllä tämä vauva-arki on yhtä varusteurheilua 😀

maistelun aloittaminen4

Miten vauva reagoi vauvanruoan maisteluun?

Daniel on osoittanut jo hyvän aikaa, että maistelun valmiudet on saavutettu. Kaikki mitä käsiin eksyy, päätyy nimittäin suuhun. Sylissä ollessaan kyytiä saa äidin ja daddyn käsissä heiluttelemat kahvimukit, vesilasit, lautaset, aterimet… jne. Dubain matkan hittituote oli myös kiinnostavan siniset juomapullot, joita olisi ollut niiiin kiva maistella.

Lähtökohta maisteluun oli meillä selvästi siis kunnossa. Hyvillä mielin lähdimme siis maistelemaan ja tällä hetkellä – noin puoli kuukautta maistelun aloittamisen jälkeen – olemmekin ehtineet maistelemaan bataattia, porkkanaa ja kukkakaalia. Soseet ovat maistuneet oikein hyvin ja niitä uppoaisi enemmänkin kun nyt alkuun uskaltaa antaa. Mitään allergisia oireita emme ainakaan vielä ole saaneet, ja ainoa ero pelkkään maitoruokintaan verrattuna on, että vauvan mahaan vaikuttaa kerääntyvän enemmän ilmaa. Pieniä vatsan väänteitä vaikuttaa Danielilla olevan aika ajoin mutta uskoaksemme tämä on varmaan normaalia, sillä onhan soseet elimistölle ja ruoansulatukselle uusi juttu. Tilanne varmasti tasaantuu mutta seuraamme tilannetta.

maistelun aloittaminen 7

Miten maistelu tästä eteenpäin?

Sävelet tuntuvat olevan tulevaisuuden suhteen melko selvät. Olemme tykästyneet Samasta padasta -kirjan resepteihin, ja joka viikko kokeilemme jotain uutta samalla suunnitellen, mitä vihannesta/hedelmää Daniel pääsee samalla maistelemaan. Ensi viikolla mennään ns. turvallisilla vesillä valmistaessamme Shepherd’s pie -henkistä bataattilaatikkoa.

maistelun aloittaminen9

Huomasittekos muuten tänään – sunnuntaina – jo kevään ensimmäiset auringonpaisteet? Roskia ulos viedessä tuli oikeasti ensimmäistä kertaa todella keväinen fiilis! Kenties kylmyys tuosta pikkuhiljaa väistyy ja pääsemme nauttimaan kesää kohden lämpenevistä keleistä, luonnon heräämisestä ja ennen kaikkea valosta. Nähdään täällä blogissa taas viikon päästä. In the meantime, löydät meidät – totuttuun tapaan – Polulla-Instasta 🙂

-Jonna ja Santeri

One thought on “Maistelun aloittaminen

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: