Matkarattaat hakusessa

Kaupallinen yhteistyö: Vaunu-Aitta

Vauva-arki ei juurikaan ole rajoittanut matkustelun intoamme. Pohjoiseen olemme lennelleet Danielin kanssa jo muutamaan otteeseen, ja alkuvuodesta reissasimme myös koko pesueen voimin pitkän kaavan mukaan Dubain auringon alle, karkuun keskitalven kylmää kaamosta.

Eipä siis varmastikaan yllättävää, että matkarattaiden hankinta muodostui reissu reissulta perheellemme yhä ajankohtaisemmaksi aihioksi. Tähän mennessä olemme suorittaneet kaikki pidemmät matkamme perinteisten Silver Cross -yhdistelmävaunujemme kannattelemana, mutta nyt, kevään lähestyessä ja matkakuumeen tämän myötä jälleen kohotessa, lähdimme todenteolla pohtimaan ja pähkäilemään matkarattaiden ostamista. Isojen vaunujen kanssa matkustaminen kun ei ole sitä kaikkein ketterintä ja kevyintä puuhaa 😉

Kysymys siis kuuluikin: Mistä aloittaa?

Vauva-arjen kynnyksellä yhdistelmävaunuja kartoittaessamme meillä oli suhteellisen selkeä näkemys siitä, minkälaista kulkupeliä haimme ja minkälaisia yksityiskohtia arvostimme. Isot loskakelejä kestävät renkaat, tilava säilytyskoppa, tyylikäs ulkoasu ja asuntomme rajalliset säilytystilat muokkasivat tällöin kartoitusprosessiamme. Lopulta päädyimme nykyisiin vaunuihimme, jotka ovat palvelleet tarkoitustaan  – sanalla sanoen – erinomaisesti.

Miksi siis muuttaa hyväksi todettua kaavaa? Kun Dubain matka oli raskaiden yhdistelmävaunujen avustuksella suoritettu, istahdimme alas, ja aloimme kohta kohdalta listaamaan kriteereitä etsimillemme matkarattaille. 🙂

Millaisia matkarattaita siis etsimme?

Lähdimme matkarattaiden kartoituksessa lähestulkoon tyhjältä pöydältä. Siinä missä yhdistelmävaunujemme hankintaa ohjaili tiettyjen keskeisten merkkien – Bugaboo ja Emmaljunga – tunnistaminen jo ennen kartoitusprosessin käynnistymistä, ei meillä kumpaisellakaan ollut tietoa ns. hyväksi todetuista ja arvioiduista matkarattaista.

Niinpä laitoimme kynän sauhuamaan ja kirjasimme ylös alla olevan toivelistan ideaalin matkarattaiden ominaisuuksista:


Etsimiemme matkarattaiden ominaisuudet

  • Pienet ja kevyet
  • Kuitenkin tarpeeksi tukevat
  • Hyvä ja ketterä ajotuntuma
  • Suht hyvät renkaat (joo, matkarattaissa isoimmat eivät välttämättä ole parhaat)
  • Rattaat mahtuvat pieneen tilaan pakattaessa
  • Tyylikkäät, aivan kuten yhdistelmävaunummekin 😉

Koska Silver Cross oli kuuden kuukauden vauva-arjen saatossa tullut varsin tutuksi, lähdimme myös matkarattaita kartoittaessamme liikkeelle siitä, että ideaalitilanteessa tulisimme suosimaan samaista merkkiä. Dansku kun on tuntunut näissä vaunuissa viihtyvän. Jos Silver Cross -matkarattaita olisi siis tarjolla, tulisimme aloittamaan tutustumisemme näistä 🙂

Vaunu-aittaan matkamme käy

Matkarattaiden vaatimuslista *check*!

Seuraavaksi lyhyt piipahdus Google-hakujen tukemana erilaisten matkavaunu-vaihtoehtojen äärelle. Iloksemme selvisi, että suosimaltamme Silver Cross -merkiltä löytyy kuin löytyykin kahdet erimalliset matkarattaat – vanhemman malliset Aviat ja uudet Jetit. Rattaiden jälleenmyyjänä toimi – meille jo hyvinkin tutuksi tullut – Vaunu-aitta.

Siispä aloimme suunnittelemaan vierailua Vaunu-aittaan, mistä siis – marginaalisena muistinvirkistyksenä – hankimme viime kesänä Silver Cross -yhdistelmävaunumme.

VaunuAittaSilverCrossJet3

Koska olimme blogimme kautta keränneet useita useita useita tiedusteluja vaunuihimme liittyen, päätimme tällä kertaa olla proaktiivisella jalalla liikkeellä. Laitoimme Vaunu-aittaan viestiä ennen vierailua koskien Vaunu-aitan valikoimaa sekä mahdollista yhteistyötä. Vihreä valo vilkkui, ja niinpä me suuntasimme maaliskuun alkupuolen sateisen keskiviikon iltapäivänä kohti Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevaa Vaunu-aittaa. Kartoitus sai luvan alkaa!


Lyhyesti Vaunu-aitasta

Vuonna 1964 perustettu Vaunu-aitta on kuin onkin Suomen vanhin lastentarvikkeiden erikoisliike. Vaunu-aitan tuotevalikoimaan kuuluu muun muassa tässä kirjoituksessa mainitut vaunut ja rattaat, mutta tarjolla on myös kattava kirjo auton turvaistuimia, erilaisia leluja, pinnasänkyjä, leikkimattoja ja muita vauva-arjen keskeisiä tarvikkeita – tuttipulloista turvakaukaloihin.

VaunuAittaSilverCrossJett9

Itse olemme suosineet Vaunu-aittaa mm. siitä syystä, että se on kooltaan ja valikoimaltaan varmastikin keskusta-alueen isoimpia lastentarvikeliikkeitä. Kyseessä on myös perheyritys, jonka myötä saamamme palvelu on aina – as in aina – ollut ammattitaitoista ja ystävällistä. Eipä ole kertaakaan tullut sellainen fiilis, että olisi joutunut omilla kysymyksillään ”vaivaamaan” kiireistä henkilökuntaa, vaan aina on ollut aikaa auttaa. Yhdistelmävaunuja kävimme taannoin testaamassa kolmesti ennen ostoa, ja meitä jaksettiin palvella aina ns. loppuun saakka – turhaa tuputtamatta tai hoputtamatta. Niin…ja testasimmehan syksystä myös Silver Crossin takuun suojakuvun toisen magneetin irrotessa -> ongelmitta korjaukseen ja uusi tilalle, no problem.

 

Tästä valtaisat propsit ja suosittelut! 

Tutustu Vaunu-aittaan


Matkarattaiden vertailu

Takaisin sateiseen maaliskuun iltapäivään.

Niinpä me ratikkamatkan päätteeksi astuimme Dansku mukanamme Vaunu-aittaan. Hetken liikkeessä pyörähdeltyämme, meidät otti vastaan iloinen Sonja. ”Olitte tulossa matkarattaita katsomaan?”, kävi kartoituksemme käynnistänyt kysymys.

Sonjan johdattelemana siirryimme matkarattaiden luokse, ja lähdimme käymään läpi kartoittamiamme matkarattaiden tärkeimpiä kriteereitä ja ominaisuuksia. Sonja esitteli meille eri merkkejä ja malleja, niiden eroavaisuuksia ja samankaltaisuuksia. Hyvin nopeasti kävi ilmi, että – kuten yhdistelmävaunuissakin – myös matkarattaissa olisi melkoinen litanja erilaisia vaihtoehtoja. Tärkeimmäksi muodostui vain löytää se, mikä omaan käyttötarkoitukseen sopisi parhaiten.

Matkarattaiden suurimmat eroavaisuudet löytyivät nähdäksemme siitä, kuinka pieneen pakettiin ne sai tarvittaessa taiteltua. Jotkin merkit olivat selkeästi priorisoineet tukevuutta ja tyyliä, jolloin koko oli jäänyt hieman suuremmaksi. Toiset taas olivat selkeästi heiveröisempiä, mutta mahtuisivat tarvittaessa vaikka isompaan povitaskuun säilöttäväksi ;D Osa rattaista taittui ainoastaan kerran ympäri, kun taas osa pinkkaantui useampaan otteeseen itsensä päälle. Pick your poison, ja niin edelleen 🙂

20190306172204.gif

Muita eroavaisuuksia löytyi mm. istuinosan alle jäävän tavaratilan koosta sekä siitä, sisältyikö rattaisiin vauvan eteen aseteltava turvakaari. Rengaskoot vaihtelivat merkistä toiseen ja myös renkaiden lukkiutuvuudessa/lukitustyylissä oli eroavaisuuksia. Joitain samankaltaisuuksiakin löytyi, sillä monissa matkarattaissa istuinosan sai laskettua alas asti makuuasentoon yllättävän väsymyksen…yllättäessä.

Latelimme Sonjalle kysymystä toisen perään. Onko tässä tuota, entäs tuossa toisessa? Niin tämä meni näin pieneen, entäs tuo? Aah, no mutta olikos tässä sitä ominaisuutta? Kysymyspatteriston lomassa tiedustelimme myös yhtä hyvin perustavanlaatuista asiaa: nimittäin sitä, minkä ikäiselle matkarattaita ylipäätänsä suositellaan? Vastaus oli varsin selkeä. Kuusi kuukautta on jo melkoisen hyvä ikä. Koska matkarattaiden istuinosa ei ole – yhdistelmävaunujen tavoin – kuppimainen, vauvan olisi hyvä osata jo istua.

*Check* tämänkin asian kohdalle siis Danskun osalta.

Matkarattaat TOP 3

Kiertelyn, kaartelun ja eduskunnan kyselytuntia etäisesti muistuttaneen tiedustelutuokiomme jälkeen olimme tilanteessa, jossa vertailumme oli fokusoitunut kolmeen potentiaaliseen vaihtoehtoon:

  1. Mutsy Nexo
  2. Babyzen YOYO+
  3. Silver Cross Jet

Alla lyhykäisyydessään kartoittamiemme merkkien yksityiskohtia:

Mutsy Nexo

Nämä matkarattaat olivat ulkoasultaan varsin tyylikäät. Matkarattaissa oli mm. silmiä hivelevät nahkayksityiskohdat. Muistelimme näitä katsellessamme, että Dubain matkalla tämän merkin rattaita näkyi katukuvassa jonkin verran. Syystäkin, ovathan ne hienot! Renkaat olivat myös aika mukavan kokoiset ja rattaista löytyi riittävän kokoinen tavaratila. Selkänojan sai myös täysin makuuasentoon. Työntöaisa tuntui tosin oudon pystylle, vaikka sen korkeutta sai säädettyä. Rattaat jäivät myös kasattuna aika isoksi paketiksi, vaikka ne taittuivat melko helposti kasaan.

VaunuAittaSilverCrossJett5_Fotor.jpg

Juurikin työntöaisan meidän mielestämme oudosta korkeudesta/asennosta/kulmasta sekä kasatessa liian suureksi jäävästä paketista johtuen nämä matkarattaat jäivät meidän osaltamme lopulta auttamatta paitsioon. 

Babyzen YOYO+

Tätä mallia katselimme ja kartoitimme myös tovin. Ehkä hienoin asia tässä nimenomaisessa merkissä oli, että se olisi soveltunut jopa vastasyntyneen kuskaamiseen. Tokihan tämä nk. myyntivinkkeli ei enää meidän potrakkaan yli 8kg poikaan olisi pätenyt.

VaunuAittaSilverCross13

Testiajelun tiimoilta huomasimme myös, että rattaat tuntuivat olevan melkoisen matalat. Jälleen siis pienoisia haasteita itse ajotuntumassa. Lisäksi matkarattaat jäivät taiteltunakin suhteellisen isokokoisiksi ja jokseenkin vaikeaksi kantaa – ainakin perheen pienemmän vanhemman, Jonnan, mielestä.

Lopulta nämäkin vaunut jäivät yllä olevista syistä pois laskuista. Hyvät vaunut varmastikin vastasyntyneelle kuitenkin!

Silver Cross Jet

Suuret olivat odotukset, kun nämä matkarattaat aseteltiin estradille. Selkeät ennakkosuosikit jo omaksumiemme Silver Cross -kokemuksien pohjalta. Ennakkofiiliksiin ei tohtinut kuitenkaan 100 %:sti luottaa, sillä olihan tilanne yhdistelmävaunujenkin osalta se, että olimme lähteneet vaunuhankinnoille Bugaboo, Emmaljunga ja Britax ostoslistalla, ja päätyneet sittemmin silloiseen yllättäjä-ratkaisuun. Matkarattaiden tulisi siis vastata käyttötarpeitamme – muuten ne jäisivät kaupan hyllylle.

VaunuAittaSilverCrossJett7

Emme kuitenkaan joutuneet pettymään!

Jo ensikosketukselta huomiomme kiinnittyi matkarattaiden kevyeen olemukseen ja hyvään ajotuntumaan. Dansku kyydissä ajelimme rattailla ympäri Vaunu-aittaa vauvamme ihmetellessä uutta menopeliä. Ketterästi käännähtelevät matkarattaat tuntuivat todella kevyiltä, ja tiedustellessamme asiaa paljastui, että painoa niiltä löytyikin ainoastaan 5,9 kg. Eipä siis ihme!

VaunuAittaSilverCrossJet2

Testasimme luonnollisesti myös rattaiden kasaamista. Jetit taittuvat yli ja ympäri ja lukittuivat ns. kuljetusmoodiin todella todella pieneen pakettiin muutamalla napin painalluksella. Ehdoton etu tuntui olevan siitäkin, että taittamisen jälkeen rattaiden aisasta pystyi nappaamaan kiinni, jolloin rattaita oli mahdollista vetää mukana lentolaukun tavoin. Kun tähän vielä ynnäsi matkarattaiden mukana tulevan mustan suojapussukan, näytti kokonaisuus tosiaan pikemminkin tiiviiltä lentolaukulta kuin vauvan matkarattailta.

Jet-matkarattaista löytyi myös lukkiutuvat etupyörät. Piirre, mikä monista matkarattaista vaikutti uupuvan. Saimme myös kuulla, että vaunujen kankaassa on 50+ suojakertoimen omaava aurinkosuoja. Suojaa vauvan päälle sai myös kuomusta ja mukana tulevasta sadesuojasta. Yhdistelmävaunujen tavoin kuomusta löytyi myös kurkistusaukko, mistä työntäjä pystyy tarkkailemaan matkustajan tekemisiä. Selkäosasta löytyi myös tuuletusaukko. Istuinosan sai – monien matkarattaiden tavoin – taitettua makuuasentoon, ja edestä löytyi irrotettava turvakaari. Näissä rattaissa oli myös taitettava jalkatuki, ja kuulimme, kuinka erikseen hankittavalla adapterilla matkarattaisiin saisi kiinni myös turvakaukalon.

VaunuAittaSilverCrossJett15

Eipä löytynyt juurikaan negatiivista sanottavaa. Tokihan rattaiden ”ilmavuus” (ts. keveys) aiheutti muutamia kysymysmerkkejä kestävyyttä koskien. Nämä potentiaaliset tummat pilvet häivytimme kuitenkin palauttamalla mieleen, kuinka hyvin nykyiset vaunumme ovat kestäneet.

Kyselimmekin Sonjalta, löytyikö Silver Cross Jet -matkarattaista jokin sellainen ominaisuus, joka on aiheuttanut kysymyksiä, valituksia tai ihmettelyjä. Katse kääntyi tässä vaiheessa tavaratilaan. Juurikin keveydestä ja pienestä koosta johtuen tavaratilan kokoa on nimittäin tietoisesti rajoitettu, jolloin kyseessä ei tavaratilan puolesta ole niinkään ne tilavimmat rattaat. Tässä tosin on huomioitava, että kyse on kuin onkin matkarattaista eikä niinkään yhdistelmävaunu-laivueesta. Säilytystila saanee jäädä taka-alalla koon ja kasaamisen ollessa etusijalla. Näin me ainakin keskusteluissamme puntaroimme.

Raati on valinnut: Silver Cross Jet matkaan jo käy

No juu, eipä tuo varmasti ketään yllätä 😀

Silver Crossin Jet -matkarattaat kotiutui meidän mukana Vaunu-aitasta, ja oleskelevat tällä hetkellä tuolla eteisessä kokoon taiteltuna. Niin ja koosta kertonee jotain se, että eivät ne missään lattialla loju, vaan pussiin pakattuna…hattuhyllyllä 😀

Värivaihtoehtoja oli monia (muistaaksemme sininen, harmaa, musta, punainen ja turkoosi). Meille kotiin lähti suomalaiseen sielunmaailmaan (ja maisemaan muutoinkin) hyvin soveltuva tyylikäs harmaa 🙂

Tulikoe alkakoon!

Nyt kun rattaat on kotiutettu, alkaa vasta niiden varsinainen tulikoe! Ensimmäinen reissu matkarattaiden kanssa onkin jo suoritettu (kuten instassa meitä seuraavat saattavatkin jo tietää), ja seuraava matka onkin jo kulman takana.

VaunuAittaSilverCrossJett14

Hetki hetkeltä ja kokemus kokemukselta kasvatamme näkemystämme näistä matkarattaista, ja ajattelimmekin, että palailemme vielä täällä blogin puolella kevään aikana käyttökokemuksiimme erillisen Silver Cross Jet -kokemuksia koskevan kirjoituksen muodossa.

Polkuaan matkarattaita rikkaimpana kulkien,

Santeri, Jonna ja Dansku


Huomasittekos muuten, että tänään oli taas hivenen kirkkaampaa kuin eilen? Me ainakin huomasimme! Kevät on Santerin mielestä vuoden parasta aikaa, ja kyllä tuo jaksaa päivästä toiseen muistuttaa, kuinka tuntuu taas hivenen lämpimämmältä ja kuinka aamut ovat aina piirun verran kirkkaampia. Tällä viikolla oli kuulema nähnyt jo ensimmäiset merkit ruohon vihertymisestä.

Kaipa se kevät siellä tekee tulemisiaan. Nähdään jälleen viikon päästä täällä blogin puolella. Työviikon tiimellyksestä löydät meidät – totuttuun tapaan – Polulla-instan puolelta. Tsemppiä ja jaksamista tulevaan edellistä keväisempään viikkoon!


Muut vaunuaiheiset kirjoituksemme:

Vaunut vauvalle (yhdistelmävaunuja etsimässä)

Silver Cross Wave -käyttökokemuksia

Silver Cross Jet -matkarattaat käyttökokemuksia

Advertisement

3 thoughts on “Matkarattaat hakusessa

Add yours

  1. Päivitysilmoitus: Vaunut vauvalle – Polulla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: