Petite Mama: Mistä seuraa äitiyslomalle?

Vauva tulossa eikä yksikään ystävä tai tuttu ole samaan aikaan raskaana? Voi kurjuus!

Ajatus yksin vietetystä raskausajasta ja äitiyslomasta voi tuntua ikävälle ja pelko ypöyksin kotiin jäämisestä ahdistavalle. Pitääkö vauvavuoden arkipäivät sitten selvitä ihan yksinään? Vastaus on pitkälti kiinni omasta aktiivisuudesta ja tahtotilasta, mutta jos seuraa muista äideistä haluaa, sitä varmasti kyllä saa.

Mistä kaikkialta minä olen siis löytänyt seuraa ja vertaistukea raskausajan ja äitiysloman ajalle?

Facebookin äitiryhmät

Facebookin mammaryhmät kohtaamis- ja keskustelupaikkana nostattaa varmastikin joillakin ihokarvat pystyyn. Jokainen on varmasti kuullut Facebook-ryhmissä käytävistä rönsyilevistä ja provosoituneista keskusteluista ja vauhdikkaasta kommentoinnista asiasta kuin asiasta vailla erinevien näkemysten ymmärrystä. Kun puhutaan asioista kuten raskausajan ruokavaliosta, synnytyksestä, parhaista vauva-arjen vinkeistä ja lapsen kasvatuksesta, oma mielipide tuntuu näissä keskusteluissa olevan kuningas – valitettavan usein muiden keskustelijoiden kustannuksella.

Itse kuitenkin löysin odotusajan Facebook-ryhmästä myös oman lähialueeni äitiryhmän. Tämä ryhmä on ylittänyt kaikki odotukseni, sillä se on osoittautunut koostuvat hyvin samanhenkisestä porukasta. Kyse on myös hyvin aktiivisesta ryhmästä, sillä viikosta riippuen äidit ja vauvat käyvät yhdessä esimerkiksi lounaalla tai vaunulenkeillä.

Facebookin hakukenttään kannattaa siis laittaa hakuun oma lasketun ajan kuukausi ja vuosi (esim. Kesäkuiset 2019). Osa ryhmistä saattaa olla salaisia ja osa taas siirtyneet kokonaisuudessan whatsapin puolelle, eli pienempiä kaupungin tai kaupunginosan ryhmiä kannattaa huhuilla isoimpien ryhmien palstoilla.

Vinkki vitonen: Facebookista löytyy vertaistukea ja seuraa niin raskaus- kuin äitiysloma-ajalle. Kannattaa kuitenkin huomioida, että ryhmistä varmasti saat useamman mielipiteen asiaan kuin asiaan. Kannattaa siis aina arvioida, että täyttääkö ryhmään kuuluminen tarpeensa. Jos nimittäin huomaat esimerkiksi provosoituvasti toistuvasti aiheista tai pahoittavasi mielen mielipiderikkaasta keskustelusta, kannattaa pohtia, tuoko ryhmään kuuluminen juurikin sitä haettua tukea ja seuraa, mitä alunperin on lähdetty hakemaan.

Leikkipuistot, kirjastot ja erinäiset perhekahvilat

Kaupunki järjestää erilaista toimintaa leikkipuistoissa ja kirjastoissa. Lisäksi toimintaa voi löytyä neuvoloiden perhevalmennusryhmistä kuin seurakuntien perhe- ja vauvatoiminnasta. Järjestetty toiminta on oiva paikka tutustua muihin äiteihin ja vauvoihin ja saada ystäviä äitiysloman aikana.

Kun kuitenkin vauva-arki käynnistyi ja huomasin, kuinka kaikki kodin lelut jo kolunnut vauva alkoi kaipaamaan aktivointia, oli aika haastaa näitä omia ennakkokäsityksiäni. Koin jo heti alussa kaikki sellaiset tapahtumat helpoimmiksi, mitkä eivät edellyttäneet ennakkoilmoittautumista. Tämä kun antoi pelivaraa osallistumiselle: jos vauvan aikataulut tai jaksaminen ei jostain syystä kohtaisi, emme osallistuisi. Helppoa!

Vauva-aamut ovat yleensä noin 1-2h slotteja. Aamuissa saattaa olla eri teemoja esimerkiksi lauluhetkestä vauvahierontaan. Osallistuminen on vauvan tahtista, joten toimintaan voi osallistua täysin vauvan jaksamisen mukaan. Kukaan ei katso pahasti jos tulet hieman myöhässä tai paikalta täytyy poistua aikaisemmin.

Vinkki vitonen: Pääkaupunkiseudulla Oodissa järjestetään todella usein tällaista yhteistä toimintaa. Kesäaikana kuitenkin vähemmän! Danskun kanssa on käyty niin maalaamassa, tarinoita kuuntelemassa kuin sirkuskoulussakin. Oodissa on myös helppo sitten joko ennen tai jälkeen itse tapahtuman syöttää ja syödä. Olen myös huomannut, että pääsen itse rentoutumaan hieman, kun joku muu on vastuussa ohjelman ja aktiviteetin järjestämisestä.

Momzie eli äitien Tinder

Toiminta-ajatus on sama kuin Tinderissä: luot itestäsi profiilin, minkä jälkeen swaippailet oikella tai vasemmalle selaillen toisia äitejä. Matcheja tulee, jos molemmat äidit ovat swaipanneet toisensa oikealle. Matchaavien äitien kanssa voit sitten järjestää yhteistä toimintaa: lounas- ja leikkitreffejä, vaunulenkkejä tai muuta yhteistä kivaa.

Oma kokemukseni kuitenkin on, että tämä portaali on hiljaisempi kuin oman asuinalueeni fb-ryhmä, eikä keskustelu lähde aivan yhtä matalalla kynnyksellä liikkeelle. Erona tässä on varmasti se, että isomman ryhmän sijasta juttelet yhden äidin kanssa. Facebook-ryhmän ehdoton plussa on, että jos jokin tapaaminen yhdelle ei onnistu, niin suurella todennäköisyydellä kolme muuta pääsee paikalle. Vastaava ei oikein tässä mammojen Tinderissä toteudu.

Vinkki vitonen: Momzieta kannattaa ehdottomasti kokeilla. Sovelluksesta saattaa – Tinderin tavoin – löytyä pidempikestoisiakin ystävyyksiä, ja jopa yhden merkittävän matchin löytäminen saattaa helpottaa äitiyslomaa huomattavasti.

Kaverin kaverit

Ai eikö kaverit ole raskaana? No entäpä sitten kaverin kaverit? Kannattaa pitää korvat auki, jos kuulet kaverin kavereiden olevan jäämässä pian äitiyslomalle. Usein saatat löytää ystäväsi kautta lisää äitejä, joiden kanssa viettää tulevia mammaloman päiviä. Suurella todennäköisyydellä he ovat yhtä mukavaa seuraa kuin ystäväsi!

Vinkki vitonen: Äitiysaika ei tietenkään edellytä, että itsensä pitää ympäröitä/vuorata pelkästään muilla äideillä. Totuus kuitenkin on, että muut äidit jakavat todennäköisesti samanlaiset arjen rutiinit kanssasi. Itse näkisin, että äitiysloma on oivaa aikaa nimenomaan laajentaa omaa kaveripiiriä, ei niinkään karsia sitä ei-samassa tilanteessa olevista ihmisistä. Jo muodostuneita tärkeitä ystävyyssuhteita ei siis missään nimessä kannata menettää!

Kaikki uudet kohtaamiset, tapahtuivatpa ne sitten Somessa, järjestetyssä toiminnassa, sovelluksessa tai omien ystävien kautta, vaativat avointa mieltä sekä omaa aktiivisuutta. Jos uusia ihmisä on valmis kohtaamaan, kannattaa se aloittaa itselle eniten mukavammalla tavalla. Ennakkoluulot kannattaa jättää kotiin ja jos joku ryhmä ei tunnu omalle voi kokeilla seuraavaksi jotain muuta.

Jäikö jokin hyvä vinkki mainitsematta? Oletko itse löytänyt äitiysloman ajalle ystäviä jotain muuta polkua pitkin? Vinkkaa Polulla-Instaan, miten olet löytänyt seuraa äitiysloman ajalle!

Nähdään taas viikon päästä täällä blogin puolella. Sillä välin löydät meidät – totuttuun tapaan – Polulla-Instasta!

– Jonna


SUOMI ON FINAALISSA! Onpas tässä eletty hienoa kiekkoiluviikkoa, ja nyt sunnuntaina edessä onkin oikein urheilupäivää. Ensin Danskun vauvauinti, sitten formulat ja illan kruununa finaalipeli Kanadaa vastaan. Hieno päivä!

Ensi viikko onkin sitten toukokuun viimeinen, ja tulevana sunnuntaina ollaankin sitten jo kesäkuun puolella. Kesälomat lähenee ihan huolella. Enää pari viikkoa niin tämä kolmikko lähtee kesälaitumille. Voi kunpa tämä kesä olisi lämmin, oikein viime kesän kaltainen. Nyt kun vauvamaha ei enää vaivaa, olisi huikeaa nauttia lämmöstä ja auringosta. Sormet ristiin siis!

Erinomaista alkavaa viikkoa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: