Taaperon päivärytmi

Aikaisemmin täällä blogissa avasin lyhyesti vauvamme päivärytmiä. Nyt vauvasta on tullut taapero ja se näkyy myös rutiineissa.

Suurimmat muutokset vauvan vs. taaperon rutiineissa on se, että taapero nukkuu enää yhdet päiväunet. Viimeksi, vauva-arjen keskellä, niitä nukuttiin vielä kaksin kappalein, mutta nyt päivisin taapero viettää untenmailla yhdet vaikkakin pidemmät päikkärit. Tämähän kelpaa äidille oikein hyvin! Saa arjen keskellä hetken hengähtää, ja on helpompi suunnitella aktiviteetteja taaperon kanssa, kun tietää päivän jakautuvan aamupäivän ja iltapäivän tekemisiin. Päivään on tullut taaperolle myös selkeästi enemmän aktiivisempaa liikkumista perhekerhojen, puistokäyntien ym. tekemisten merkeissä.

img_20191013_183704_4944536692181383405227.jpg

No, miksi taaperolla pitäisi sitten olla joku tietty päivärytmi? Eikö riitä että ruokaa saa kun on nälkä ja nukkumaan mennään kun väsyttää? Kuinka täsmällisesti ennakkoon suunniteltua rytmiä tulisi noudattaa?

img_20191013_183628_1318893978169245071774.jpg

Me olemme ainakin huomanneet, että rytmien avustamana (tai kenties pikemminkin määrittelemänä) päivää on helpompi organisoida ja hallita. Kaikki tietävät mitä ja missä järjestyksessä mitäkin tapahtuu, yllätyksiä normaaliarjen keskellä harvoin tulee. Uskon, että myös taapero osaa rytmien avulla rauhoittua esimerkiksi nukkumaan paljon paremmin, kun tietyt asiat tapahtuvat aina samassa järjestyksessä. Tämä tuo varmasti myös turvallisuuden tunnetta.

Sen pidemittä alustuksitta itse asiaan. Minkälainen on taaperon päivärytmi? Tässä se tulee:


6.00 – 7.00

Herätys

8.00

Aamupuuro

9.00

Ulos leikkipuistoon/perhekerhoon tai muuta aktivoivaa tekemistä kodin ulkopuolella.

10.00 – 11.00

Lounas

11.00 – 14.00

Päiväunet. Tällä aikahaarukalla taapero nukkuu noin 2 tunnin päiväunet.

14.00

Välipala

14.30

Leikitään kotona sisällä, luetaan kirjoja tai tehdään kodin askareita yhdessä. Odotellaan Daddyä kotiin.

16.00 – 17.00

Illallinen

17.00 – 19.00

Ulos leikkipuistoon tai muuta tekemistä yhdessä.

19.00

Lelujen siivous yhdessä, iltakylpy, iltapuuro ja hampaidenpesu

19.30 – 20.00

Nukkumaan

20.00 – 22.00

Vanhempien omaa aikaa


 

Niin, näin ne päivät tyypillisesti menevät. Toki viikon sisälle mahtuu erilaisia ”spesiaalipäiviä”. Maanantai-ilta menee vauvauinnissa, keskiviikkona on äidin ja taaperon oma ilta daddyn ollessa sählytreeneissä ja torstiana on sitten isä-poika aikaa isäkerhon tai puistoleikkien muodossa.

img_20191013_183525_1502178445522486652827.jpg

Arjen peruspilareista pidämme kuitenkin melkoisen tiukasti kiinni. Uskomme, että juurikin näiden rutiinien löytyminen ja niistä kiinni pitäminen on johtanut siihen, että kanssamme asustaa tällä hetkellä – myös meille tuntemattomilta vastaanottamiemme kommenttien perusteella – melkoisen hyvän tuulinen taapero. Ja onhan se suht luonnollista. Kun kaveri tietää mitä tehdään missäkin järjestyksessä, ei mieltään tarvitse hirveästi osoittaa. Tokihan kiukun hetkiäkin on, mutta harvoin ne ovat perua rikki menneistä rutiineista.

Millaisia taapero-rutiineja teillä on? Herättääkö mikään meidän rutiineissa ihmetystä? Kerro se meille Polulla-Instan puolella. Olisi mielenkiintoista kuulla tuntemuksia 🙂

– Jonna

Pääkuva: Astrid Mannerkoski


Hiio hoi! Onpahan ollut melkoisia viikonloppuja. Toissaviikonloppu meni muistotilaisuuden mollivoittoisissa tunnelmissa, ja tämä viikonloppu käynnistyi perjantaisella taaperon vatsataudilla. Väsymystä on ilmassa, ja syystäkin. Vatsatauti selätettiin kuitenkin näillä näkymin ilman vanhempien synkronoitua oksennusripuli-tautia (fingers crossed), joten ehkä pääsemme käynnistelemään tulevan viikon vähän positiivisimmissa merkeissä. 

Ensi viikko edetään varsin normaalin ja rutinoituneen arjen merkeissä. Viikonlopulle onkin sitten jo Santerin salibandyturnausta ja uintireissua suunnitteilla. Vauva-arki (ja taaperoarki) on kuitenkin sen verran mielenkiintoista, että aina voi tulla kierrepalloa vaikkapa nyt tällaisen oksennustaudin merkeissä.

Toiselta oksennustaudilta välttymistä toivoen, toivotamme sinulle erinomaista alkavaa viikkoa. TSEMPPIÄ! Kohta se joulu jo sieltä tulla tupsahtaa. Nähdään jälleen viikon päästä täällä blogin puolella. Sillä välin löydät meidät totuttuun tapaan Polulla-Instasta. Jee, see you soon!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: