Miten selviytyä helteestä raskaana?!

Huh hellettä! Helsinki kylpee jo kolmatta viikkoa yli 20 asteen hellelukemissa, ja loppua ei näy eikä kuulu. Ensimmäisiä helpotusta tuovia kesäsateita odotettiin saapuvaksi eilen, mutta ei. Lämpöaalto sen kuin jatkuu, ja näin raskauden viimeisellä kolmanneksella olo tuntuukin varmasti vielä tukalemmalta kuin normaalisti.

Täällä meidän pienoisessa hautomossa pyörähtää kohta viimeinen raskauskuukausi käyntiin, ja välillä lämmin ilma on aiheuttanut hyvinkin suuria epätoivon hetkiä. Hellelukemien inspiroimana ajattelinkin rustata ylös muutamat viilentävät vinkit, joiden avulla voi helposti pitää kehon lämpömittarin siedettävissä lukemissa ja olotilan mahdollisimman leppoisana.

blogi1

Juo vettä, juo vettä, juo vettä!

No eipä ole varmastikaan minkäänmoinen yllätys, että nesteytyksestä kannattaa pitää huolta. Monella kuitenkin säännöllinen tankkaus saattaa unohtua etenkin arjen touhun ja tekemisen keskellä. Itse olen pitänyt vesipulloa tai vesikannua vieressä päivin öin, jolloin veden hörppiminen päivän mittaa tapahtuu melkein itsestään. Herään öisin todella usein, ja myös tällöin yöpöydällä majaileva vesipullo on tullut tarpeeseen. Eipä tuosta ole ollut haittaakaan, että Santeri muistaa jatkuvasti (noh, ehkä jopa kyllästymiseeni asti) toitottaa nesteytyksen tärkeydestä. ”Juo vettä!”, ”Muista juoda!”, ”Haluatko että haen vettä?!” ovat muodostuneet arkeamme näin hellekeleillä leimaaviksi iskulausahduksiksi 🙂

Kylmäkallet kainaloon!

No mikä sitten avuksi, kun makoilet vatsan kanssa sängyssä, eikä auki olevasta ikkunasta tuulahda sisään muuta kuin lämpimänkosteita löyhkäyksiä. Hikipisarat muodostuvat ohimolle, ja koko keho huutaa, ”JOTAIN KYLMÄÄ!”

Eipä muuta kuin pikareissu pakastimelle ja kylmäkallet kainaloon. Jo useampaan otteeseen olen iltasella hakenut yhden kylmäkallen keittiömme pakastimesta, käärinyt sen pyyhkeeseen ja ottanut viileän kaverini vällyjen alle mukaan. Viileä haude on ollut omiaan viilentämään tukalaa oloa. Viilentävä haude alaselälle, otsalle ja jaloille on auttanut nukahtamaan ja pitämään pahimmat kuumuuden aiheuttamat sängyssä pyörimiset ja hyörimiset loitolla.

Jos kotoa ei kylmäkalleja löydy, voi pakastimeen laittaa täytettyjä vesipulloja jäätymään. Pakastimeen voi laittaa myös käsipyyhkeitä, joiden viiletessä ne voi kietaista omille harteille.

Uinti ja kylmät suihkut

Kun kylmäkallen ”paikallishoidoista” ei ole apua, ei ole muuta ratkaisua kuin heittää koko rötkäle avantoon jäähtymään 😀

Viilentävät suihkut ovat muodostuneet vakituiseksi osaksi arkeani. Olen taktikoinut niin, että käyn suihkussa juuri ennen nukkumaanmenoa, jolloin viileys saattaa parhaassa tapauskessa saatella minut suoraan untenmaille. Vaihtoehtoisena ratkaisuna on myös uinti, ja olenkin jo kesällä kertaalleen käynyt testaamassa uimastadionin viileät vedet. Tässä tosin mainittakoon, että vatsa ei välttämättä hirveästi pitänyt stadikalla suorittamastani pienoisesta uintikierroksesta, jolloin paremmaksi vaihtoehdoksi muodostui lähimmällä uimarannalla lilluminen. Viileässä (tosin yllättävän lämpimässä) vedessä polksiminen on omiaan viilentämään kehoa kesähelteiden keskellä. Viileä vesi piristää ja antaa uutta energiaa hellepäivään.

Koti viileäksi – keinolla millä hyvänsä

Meillä on viimeiset 1,5 vuotta ollut vanha tuuletin kaapin perukoilla keräämässä pölyä. Eipä tuolle juurikaan viime kesänä ollut käyttönä. Nyt alkukeväästä suuressa viisaudessamme päätimme heittää tämän tilanviejän pois muiden hankintojen edestä, sillä, ”Eihän sitä kuitenkaan taaskaan tarvita”. Kuuluisat viimeiset sanat ja niin edelleen.

Kodin viilentäminen ja viileänä pitäminen on kenties se kaikista keskeisin tapa ylläpitää viileät oltavat raskauden loppuhetkillä. Asuntojen ikkunoita iltalenkeillämme katsoessamme, huomaamme, kuinka monet kerrostaloasukit (etenkin ylimmissä kerroksissa asuvat) ovat heittäneet ikkunoiden eteen foliot estämään aurinkoa lämmittämästä kämppää liian kovalla teholla. Vaikka me emme ole vielä käärineet itseämme folioon (ja vaikka tuulettimemmekin koristaa jo roskalavan pohjaa), on meilläkin ollut niksejä kodin viilentämiseksi. Peruskikkana olemme pitäneet – yllätys yllätys – ikkunoiden sädekaihtimia kiinni, pimennysverhoja ikkunoiden edessä ja iltaisin ikkunoita vastaavasti selkosens elällään. Onneksi kotimme on läpitalon asunto, jolloin olemme illan tullen satunnaisesti onnistuneet saamaan läpivedon viilentämään oloamme.

blogi3

Vältä kuumia juomia ja ruokia

Käymme pyöräyttämässä viikoittaisen jääkaapintäyttöreissumme aina sunnuntaina. Syksyn, talven ja keväänkin reissuiltamme mukaamme tarttuu hyvin perinteisiä arkiruokia: pasta bolognesea, bataattikeittoa, lasagnea, kanawokkia, chili con carnea jne. Kesähelteet ovat kuitenkin johtaneet siihen, että myös ruokapreferenssimme ovat muuttuneet. Eipä nimittäin blenderissä olla enää toviin valmisteltu kuumia sosekeittoja!

Viileät ruoat ja juomat eivät aiheuta lisää hikoilua samassa mittakaavassa kuin kuumat.  Suosi siis päiväsaikaan viileitä ruokia, ja jos jollain on hyviä kotona tehtäviä jääkahvireseptejä, saa niitä laittaa jakoon!

Ilmastointiturismi

Jos kotona ei ole hyvää jäähdytin/ilmastointijärjestelmää voi aina suunnata lähimpään ruokakauppaan, kauppakeskukseen tai nauttia työpaikan ilmastoinnista. Mekin olemme reissanneet kampin ostoskeskukseen pyörimään siellä sun täällä vaan viilentääksemme oloamme. Tämä vinkki sai alkunsa oikeastaan siitä, kun kuulin Santerin raskaana olevan työkaverin käyneen iltasella Prismassa kävelyllä juuri ilmastoinnin takia. Tämä oli mielestäni varsin nerokas ajatus!

Lepää

Päiväsaikaan, kun ilma on kuumimmillaan, kannattaa ottaa mahdollisimman rennosti ja ajoittaa raskaimpia menoja iltaan – jos vain mahdollista. Itse olen ollut selän takia jo hetken sairaslomalla ja päiväsaikaan sisällä oleilu on tästäkin syytä onnistunut varsin hyvin. Pakolliset menot on ollut helppo ajoittaa heti aamuun tai sitten iltaan. Yöunet ovat olleet myös varsin olemattomia jo pelkän selän takia ja helteestä ei ole ollut mitenkään apua parempiin uniin. Päiväunet ovatkin olleet näin ollen kullan arvoiset jaksamisessa.

 

Yllä siis muutamia niksejä hellekeleille, jotka siis ilmeisesti jatkuvat vielä tulevankin viikon. Kuulisin erittäin erittäin mielelläni, mikäli teiltä löytyy vielä jotain vinkkejä kuumuuden keskelle 🙂

-Jonna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: