Mikä ihmeen ryhmäneuvola?

Viime viikon keskiviikkona piipahdimme Danskun kanssa ryhmäneuvolassa. Meille oli varattu myös oma ns. normaali neuvolakäynti samaiselle päivälle, mutta sairaustapauksesta johtuen tämä neuvolan toimesta peruttiin, ja niinpä jäljelle jäi ryhmäneuvola-kortti. Kun kiikutimme Danskua vaunuissa kohti neuvolaa, emme kumpainenkaan oikein tienneet, minne olimme menossa. Mikä ihmeen kuuden kuukauden ryhmäneuvola?

Saavuimme neuvolaan, missä useampi muu vanhempi pienine paketteineen jo odotti aulassa ohjausta neuvolatiloihin. Hetken hengailun jälkeen meidät kaikki kutsuttiinkin peremmälle.

Kuuden kuukauden ryhmäneuvola? Juu, tänne vaan. Avoimesta ovesta sisään!

Tilassa meitä odotti lattialle levitetty pehmeä matto, jonka päällä muutama vesseli jo harjoitteli konttaamisen alkeita. Matolla oli palloja ja leluja, ja niistähän kaverit olivat varsin kiinnostuneita. Astuimme sisään, nappasimme kenkämme pois, istahdimme Danskun kanssa matolle, ja odotimme ryhmäneuvola-käynnin…käynnistymistä.

Eipäs siinä kauaankaan tarvinnut varttoa, kun neuvolatäti jo puhuttelikin pientä ryhmäämme.

6KK ryhmäneuvola

No niin…mites täällä on mennyt? Olettekos jo aloittaneet kiinteiden ruokien maistelemisen? Entäs nukkuminen, jokos on rytmejä alkanut muodostumaan? Niin ja entäpä liikkuminen. Tässä näyttää siltä, että monet jo lähtevätkin liikkeelle. Onko teillä siihen liittyen mitään kysyttävää?

Siinä me sitten viiden vanhemman ja tomerien tonttujen kesken vaihtelimme kuulumiset ja vinkit. Me vinkkasimme muille ehdottomasti suosittelemaamme Samasta Padasta -kirjaa (Disclaimer: Ei kaupallista yhteistyötä :D, hemmetin hyviä reseptejä vaan), ja otimme vastavuoroisesti vastaan vinkkejä koskien nukkumaanmenoaikoja.

Monilla perheellä tuntui olevan ongelmia nukkumaanmenoaikojen kanssa, ja vaikutti siltä, että niinkin myöhään kun yhdeksältä nukuttaminen oli muodostanut ongelmia. Vauvat kun eivät millään halunneet jäädä yksin nukkumaan. Meidän kohdallamme tilanne oli pikemminkin päinvastainen, sillä Danskun varsin, ehkä liiankin, aikainen nukkumaanmeno klo 7 illalla on kohdallamme tarkoitanut sitä, että kaveri on aamusta alkanut touhottamisen jo viiden paikkeilla. Mekaanista herätyskelloa ei liioin ole tarvinnut, kun biologinen (herätys)kello käynnistää neliraaja-lätkimisen jo kukonlaulun aikaan 😀 Anyway, nappasimme muilta vanhemmilta muutamat vinkit kouraamme, ja olemme sittemmin ”päästäneet” Danskun nukkumaan vasta kahdeksan maissa.

Keskustelimme vanhempien kanssa myös lentämisestä ja jaoimme näkemyksiä siitä, miten lento sujuu vauvan kanssa helpoiten. Oli puhetta nousun ja laskun aikaisesta imettämisestä, wc-tilojen hyödyntämisestä vaippaa vaihdettaessa ja lentomatkojen pituudesta. Me pääsimme tietenkin jo kokeneina konkareina (jo kuusi lentoa takanapäin :D) jakamaan kokemuksiamme Danskun kanssa lentämisestä.

Yllä olevaan lauseeseen kiteytyy muuten mielestäni se ryhmäneuvolan keskeisin anti. Nimittäin ”vertailu”. Tokihan jokainen neuvolan suunnalta vastaanottamamme lause sisälsi ”…vauvojen kehitysvaiheita ei kannata verrata..” loppukaneetin, mutta kyllähän siinä pakostikin kukin osaltaan katseli ympärilleen vertaillen ja mittaillen vauvojen ”statuksia”. Kun yksi ei ollut vielä aloittanut maistelua, oli toinen jo nauttinut 7 ruokalajin sose-illallisen paikallisessa fine dining -ravintolassa. Kun yksi ei vielä ollut ryhtynyt ryömimään, oli toinen kisakonttauksen piirimestari ja harjoitteli jo seisomaan kapuamista.

Ja olihan tämä varsin luonnollista. Miettikää nyt -> kuusi kuukautta puhdasta vauva-arkea takanapäin. Kuusi kuukautta vauvan kehityksen seuraamista, mahdollistamista ja optimoimista. Sitten tulee kohdalle hetki, kun vieressä konttailee vastaavan kuuden kuukauden treenijakson omaavia ”kilpakumppaneita. Pakostihan siinä katselee ja kuulostelee, että kuinka sitä on oma treenijakso sujunut 😀

No joo…

6kk ryhmänauvola3

Ryhmäneuvolan kesto oli melkoisen lyhyt, vain maksimissaan 20 minuuttia. Käyskennellessämme neuvolasta kotia kohti, ihmettelimme hieman tapaamisen funktiota. Joo, olihan sitä ihan kiva nähdä muita vastaavan ikäisiä vaaveleita, mutta kyllähän tällaisia tulee nähtyä erilaisissa ”mammaryhmissä” tai vauvauinnissa muutenkin. Keskustelu oli hyvin vapaamuotoista ja muistuttikin olemukseltaan pikemminkin – Jonnan sanoin – Oodin vauva+vanhempiporukan kokoontumissessiota kuin virallista varsinaista neuvolakäyntiä. Vinkkejä annettiin ja vastaanotettiin, mutta neuvolan ohjeistava rooli jäi varsin pieneksi. Toki, jos tällaista kosketuspintaa muihin vanhempiin ja vauvoihin ei olisi, siinä tapauksessa ehkä vähän ymmärrettävämpää.

Käynnin aikana tuli muutama tilanne, jossa vanhempi kysyi suoraan ohjeistusta neuvolasta. Näissä tilanteissa vastaanotettu ohjeistus oli suht pintapuolista ja ohjaus meni pikemminkin nettiin. ”Näitä kannattaa katsoa täältä verkosta.”, oli tyypillisesti ilmoille heitetty lausahdus. Näissä tilanteissa olisi tietenkin ollut hyödyllisempää, että ohjeistus olisi tullut – luonnollisesti – aktuaalisen käynnin yhteydessä verkko-ohjauksen sijaan.

Eli summa summarum -> ryhmäneuvola, uhka vai mahdollisuus? Hmmm – neither… Emme oikein saaneet käynnistä mitään uutta irti, mutta eipä tuo kai nyt mitään hallaakaan tehnyt. Kontaktin luominen muihiin samojen asioiden kanssa painiviin vanhempiin on tärkeää, ja jos tällaista kosketuspintaa ei muusta arjesta löydy, voimme nähdä tämän neuvolakäynnin olevan todella suuressa roolissa.

Eli, jos ja kun ryhmäneuvola tulee omalle kohdallesi, ei käynniltä kannata odottaa liikoja. Vapaata keskustelua vertaisten kanssa. Näin ainakin meidän mielestämme.

– Santeri


Olipahan melkoinen viikko! Jonna ei oikein ole saanut nukuttua, ja minäkin olen nukkunut muutaman yön Danskun kanssa olkkarin lattialla. Viikonloppu toi kuitenkin vähän helpotusta, ja nyt – sunnuntaiaamuna – olo on molemmilla jo melkoisen hyvä. Ehkä näillä eväin pärjäämme jo ensi viikon. Niin! Ja tulihan tuossa viime viikolla varattua muutama matkakin! Niitä innolla jo odottelemme, ja varmastikin paljastammekin matkakohteet joko instamme tai täällä blogin puolella. Nähdään, perinteiseen tapaan, jälleen viikon päästä täällä blogin puolella. Sillä välin, löydät meidät – totutusti – Polulla-instan puolelta. Erinomaista alkavaa viikkoa!!


 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: