Vauvamme on 10kk!

Reilu viikko sitten vauvamme ylitti 10kk rajapyykin! Neuvolassa meillä on käynti vasta 1 vuotiaana, mutta ajattelin silti hieman päivittää mitä meille kuuluu!

Vauvan kasvu

Vauvamme kasvu on selvästi tasoittunut sillä päälle mahtuu edelleen mm. joululahjaksi saatu kokoa 68 cm pyjama. Tarkempia mittoja meillä ei ole, mutta 78 cm vaatteet istuvat meillä hyvin kun taas 80 cm koot ovat vielä väljiä. Kasvun tasoittuminen ei ole mikään ihme, sillä vauvamme on aika energia pakkaus, joka ei tunnu pysähtyvän hetkeksikään!

Daniel 10kk5

Vauvan hampaat

Hampaita suusta löytyy neljä kappaletta. Kaksi ylhäällä ja kaksi alhaalla. Hampaiden yläkaari tosin pullottaa siihen malliin, että lisää hampaita puhkeaa varmasti pian! Suu myös kutiaa aika ajoin, ja olemmekin visusti turvautuneet hammasgeelin ja pakastekylmiin puruleluihin.

Vauvan ruoka

Ruoka maistuu edelleen, ja hiljattain olemme löytäneet ehkä ensimmäisiä vauvamme inhokkiruokia! Alkuun vaikutti aika huonolta, kun vauvamme ei suostunut syömään valmisruokia ollenkaan. Nyt olemme kuitenkin matkustelleet jonkin verran ja reissun päällä ollessamme suosimme helppouden takia vauvan luomuvalmisruokia. Muutaman lomaviikon jälkeen purkkiruoista vauvamme kelpuuttaa kala-, kana- ja kasvisruoat. Punaisessa lihassa vaikuttaa tällä hetkellä olvena jokin juttu, sillä vauvamme ei sille lämpene – ei sitten ollenkaan. Sormiruokailua treenataan edelleen, mutta lusikalla ruoka uppoaa kyllä parhaiten. Samalla odotamme jo innolla, että pääsemme kaikki syömään samoja ruokia!

Daniel10kk7

Vauvan liikkuminen

Vauvamme liikkui pitkän aikaa ainoastaan mittarimatona – vatsa lattiassa kiinni ja käsillä itseään eteenpäin kiskoen. Kahdeksan kuukauden iässä Daniel alkoi ensimmäistä kertaa kiskomaan itseään käsien varassa matalille tasoille ja matalien esineiden päälle. Vasta hiljattain hän on hoksannut, kuinka tasojen avulla hän pääsee nousemaan jalkojen varaan pystyasentoon. Samalla on tullut hoksattua myös oikea konttausasento. Tällä hetkellä lelut ovat jääneet toiseksi, ja suurinta iloa on tuettu kävely ja kiipeily. Konttausasennossakin tulee vietettyä aikaa itseään edestakaisin heijaten ja lyhyitä etäisyyksiä konttaillen. Kesälomalla vauhti on ollut kovaa kun käsistä kiinni pidettynä Daniel melkein juoksee eteenpäin 🙂

Vauvan kommunikointi

Selviä sanoja vauvamme ei vielä päästä ilmoille. Olemme kuitenkin jo oppineet ymmärtämään, että että mammama ääntely tarkoitaa usein äitiä kun taas paappapa isää. Äännähdykset indikoivat usein jotain asiaa, mitä vauva huomaa (esim. vastaantulevaa koiraa) ja kun vauvaa oikein ärsyttää, lähtee pärinäkone käyntiin.

Daniel 10kk 4

Muita vauvan kehitysaskeleita

Aivan lähiaikona olemme paikantaneet myös monia muita nähdäksemme uusia piirteitä. Yksi näistä on pallon potkiminen, jota vauva suorittaa innolla tuettuna. Käsistä pidellen vauva tempaisee itsensä vauhtiin, potkaisee palloa, ja pallon liikkuessa joko hihittelee itsekseen tai suuntaa katseen ylöspäin hyväksymisen hakuisesti kohti kannustavaa vanhempaa.

Toinen uusi innostuksen kohde on tutilla leikkiminen. Tutti ei enää pysykään suussa, vaan se kiskaistaan kädellä pois ja sitä tungetaan esimerkiksi äidin suuhun. Kun tutti loksahtaa (väärinpäin) äiskän suuhun, on tämä sitten suurinta hupia.

Muita uusia juttuja ovat esimerkiksi leikkipalikoiden asetteleminen laatikkoon, taputtaminen, vilkuttaminen sekä kesälomien uusin taito, high five.

Vauvan mielipuuha

Vauvan mielipuuha on ehdottomasti kylpeminen! Daniel erottaa jo kylpyvedenlaskemisesta lähtevän äänen, kipittää tuettuna ammeelle ja astuu veteen. Kylpeminen on ilmeisesti sen verran hauskaa, että kaupungilla oleviin suihkulähteisiinkin pitäisi päästä pulahtamaan! ”Kukkuu” ja ”Missä Daniel” leikit viihdyttävät myös aina, ja myös isän kanssa toteutetut jahtaamisleikit ympäri kotia aiheuttavat iloisia riemunkiljahduksia.

Daniel 10kk1

Vauvan nukkuminen

Nukkuminen…. noh niin. Meillä oli seesteinen hetki, jolloin vauva meni nukkumaan hyvin ja ehkä yhdesti yössä tutti piti korjata suuhun. Kun vauva keksi, miten esineitä pitkin pääsee kipuamaan ylös ja lähteä liikkeelle, katosivat rauhalliset yöt sen sileän tien. Nyt nukkumaan menoa vastustetaan ja pinnoja vasten hytkytään 15-60 min ennen rauhoittumista. Ensimmäinen unipätkä noin klo: 20-02 nukutaan hyvin. Sen jälkeen yö on vaihtelevaa hulabaloota klo 6-7 asti. Joskus riittää yksi herääminen, joskus useampi. Joskus vaaditaan yösyöttöjä, joskus selvitään ilman. Varmaan tähän on vaikuttanut myös kesäloma. Kun arki asettuu kohdalle, saadaan tämäkin ehkä takaisin toivottuun jiiriin. Sen verran rankkaa on ollut, että ostin uuden, myyjän mukaan kehutun silmänympärysvoiteen…

Vauvavuosi on kohta ohi 😦

Vauvavuosi alkaa nyt kymmenen kuukauden kohdalla kääntymään kohti loppuaan! Onhan tämä ollut erilainen ja varmastikin uutuudesssaan hyvin ainutlaatuinenkin vuosi. Mielestäni olemme selvinneet uusista tuulahduksista ihan kiitettävin arvosanoin. Katsotaan nyt kuitenkin vielä, miten meillä menee nämä pari viimeistä vauvakuukautta. Sen jälkeen voisin hieman summailla ja vetää yhteen, miten meillä ensimmäinen vuosi  lopulta meni 🙂

– Jonna


Yhyy!! Santerin kesäloma on nyt ohi, ja huomenna odottaakin sitten jo paluu töihin.  Eipä siinä, mukava loma takanapäin ja onneksi kesällä on tiedossa vielä paljon hauskoja hetkiä. On pohjoisten porukoiden jälleennäkemistä, asuntomessuja ja Santerin syntymäpäiviä. Syksy on meillä myös todella mukavaa ja odotettua aikaa, sillä elokuun viimeisenä päivänä pääsemme viettämään Danielin 1-vuotissyntymäpäiviä ja viimeistään syyskuussa onkin edessä sitten muutto uuteen kotiimme. Voisi melkein todeta, että ”syksyä odotellessa”. Noh…nautitaanpa nyt kuitenkin vielä tästä kesästä.!

Nähdään taas viikon päästä täällä blogin puolella. Sillä välin löydät meidät totuttuun tapaan Polulla-Instan puolelta. Erinomaista alkavaa viikkoa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: